RECENSION  

NOVEL 23
ARCHITECTURAL EFFECTS
CD - Bip-Hop, 2003

Den musik som ryssen Roman Belousov, mer känd som Novel 23 i electronicakretsar, tidigare presenterat för omvärlden ljuder inte direkt som något jag skulle placera i närheten av franska etiketten Bip-Hop. Men nu har i alla fall någon klok själ på Bip-Hop trots det beslutat sig för att låta honom släppa ett album och det var inget dumt drag. Det enda positiva Bip-Hop tidigare gjort, enligt mig, är att de släppt ett majestätiskt album med amerikanska Twine. Annars har det enbart bjudits på tråkig och högtravande glitch. Det enda gemensamma Novel 23:s album har med några tidigare Bip-Hop album är annars att CD:n, förutom musik, innehåller en video till ett av spåren. Novel 23 har två svårfunna album ute sedan tidigare - ett på insomnade Pitchcadet och ett på Art-Tek. Annars har Belousov mest florerat på en uppsjö samlingsalbum och splitsinglar.

Jag undrade givetvis hur Belousovs nyare musik skulle låta i jämförelse med de naturliga vapendragarna från landet i öst – Fizzarum och EU. Likheterna är utan tvekan större med EU:s mörker än med än Fizzarums glitch. Annars var känslan som dök upp under första genomlyssningen av "Architectural Effects" att det påminde om Scarcubems album "41’17 Präsenz". Fast med ljudbild och electrobeats tagna från "Tri Repetae" samt en ansenlig mängd Orbital-klonade melodier för att förhöja trevnadsfaktorn. Öppningsspåret "Portal To Citadella" är en enkel, mörk historia. Ganska trevlig om än lite gammalmodig. Efterföljande "Curvature" lyfter fram melodin mer och låter riktigt maffig. Bör avlyssnas på hög volym. Andra höjdpunkter är korta mellanspelet "Lucarne" med ekande Lackluster-patenterade melodier och "Medieval Ruins" som puttrar på i Herrmann & Kleines plinker-pop spår.

Denna CD innehåller inget direkt nyskapande, bara en bunt trevliga låtar. Rysstronica som inte alls behöver skämmas för sig i Bip-Hops brokiga bakkatalog – tvärtom!

/ Magnus