RECENSION  

THE HIGH & MIGHTY
THE HIGHLITE ZONE
CD - Eastern Conference, 2003

Världens kanske envisaste underground-rappare leverar sin andra fullängdare och eventuellt blir det också gruppens sista. Ett inte helt otroligt rykte påstår nämligen att gruppens DJ och producent, Mighty Mi, ska lägga ner verksamheten och starta skoaffär hemma i Philadelphia. Mc-partnern Mr Eon förklarar att Mi har "more Nikes than Heaven's Gate" i ett av spåren på plattan, så det ligger säkert något i det.

"The Highlite Zone" är lite som vanligt vad gäller High & Mighty. Samma höga nivå som på den i de här sammanhangen klassiska debuten "Home Field Advantage" uppnås väl inte, men det är minst lika bra som på både förra årets "Air Force One"-EP och de senaste "Easter Conference All-Stars"-samlingarna. Jag är trött efter jobbet så ni får nöja er med en sammanfattning i punktform:

  1. Introt "Bobblehead Night" återupplivar alla våra gamla High & Mighty-favoriter i korthuggen form.

  2. Copywrite gästar i "Cheese Factory" ovanpå ett jäkligt knixigt beat ("Meet me in VIP on some R Kelly shit / I don't have to see ID").

  3. I "Take It Off" hamnar Nelly och alla andra nykomlingar som lagt sig till med High & Mightys patenterade attribut i form av klassiska Nikes och gamla basket-tröjor i siktet. Vast Aire kör De La Soul-refrängen och Mighty Mi:s beat är extremt old school.

  4. "Rock The House" är väl en cover på den gamla Jazzy Jeff & The Fresh Prince-låten, med Rahzel som beatbox. Precis som alla andra human beatbox-spår är det inte speciellt bra egentligen, men det är imponerande att killen kan hosta ur sig temat från "Rocky" och trummor samtidigt.

  5. RA The Rugged Man agerar hårdkokt bookmaker och Mr Eon den skuldsatte familjefadern i "Betcha Life". Hårda bud ovanpå ett utmärkt blaxploitation-beat av Mighty Mi.

  6. I "Fast Food Nation" är Eon oväntat nog medveten för kanske första och sista gången i karriären. Det hela är en slags Reader's Digest-version av boken med samma namn.

  7. Skådespelaren Michael Rapaport gör sin mc-debut i "How To Rob An Actor". En slags cover av 50 Cents "How To Rob" antar jag, men med skådespelare som offer istället för rappare.

  8. Cage dyker förstås upp på gästlistan också och är vass som vanligt, både i "Standing Room Only" och den massiva "Live From The Bullpen".

  9. Porrdetektiven Dick Starbucks återkommer i "D.S.P.D II" med en jäkligt slick refräng. Finemang.

  10. En hel bunt trevliga bilder av Eon och Mighty Mi som barn i CD-bookleten.

/ Per