RECENSION  

2ND GEN
FLICKNIVES
CD - Quatermass, 2003

För alla er som undrat var gamla Fun-Da-Mental tog vägen så finns här ett möjligt svar. Minns ni inte dem tar vi en snabbgenomgång: Fun-Da-Mental var ett slags brittiskt mellanöstern-Public Enemy som gjorde hårdkokt politisk hiphop baserad på samplad arabisk och indisk musik. Frågan är väl om de var så bra egentligen, men "Dog Tribe" var onekligen en hit på 120 Minutes och deras spelning på Hultsfred när det nu kan ha varit var också en höjdare.

2nd Gen-mannnen Wajid Yaseen är då Fun-Da-Mentals gamle bassist som numera ägnar sig åt någon form av noise-hiphop i Techno Animal-skolan. Intressant nog ska han också ha ett förflutet i ett svenskt punkband som endast spelade på trasiga och skadade instrument.

Musikaliskt sett så märker man att killen är basist. Varje spår på "Flicknives" bygger på tre tydliga beståndsdelar: Först och främst ett monotont, distat basriff, därefter lite hiphop-trummor och på det lite mer ambienta eller elaka bakgrundsljud. Detta låter givetvis som att det skulle kunna bli hur trevligt som helst och stundtals funkar det väl, men oftare blir det ganska segt. Problemet är väl lite grann att tidigare nämnda Techno Animal i princip äger den här genren och 2nd Gen tillför inte något speciellt. Känner du dig sugen på distad hiphop så finns det säkert något nytt Martin/Broadrick-sidoprojekt att bränna pengar på istället. Det brukar det alltid göra.

/ Per