RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
MONTPARNASSE 2000 CLASSICS
LP - Pulp Flavor, 2003

Här har vi en samling Library-musik ("Music for radio and TV, musical illustrations, film music" enligt omslagstextens beskrivning av denna nuförtiden så hippa genre) från det franska bolaget Montparnasse. Hem åt välkända librarykompositörer som Jacky Giordano, Janko Nilovic och min stora favorit, basisten Guy Pedersen, som var kraftigt överrepresenterad på Blow Up-seriens exkursion i de franska library-arkiven hos Montparnasses konkurrent Telemusic (återfinns på Blow Up Volume 3).

Att Telemusic levererade rätt sorts funkiga groove visste jag redan, så det här var en chans att kolla om Montparnasse höll måttet, bortsett från deras mer experimentella släpp av moog-legenden Jean-Jacques Perrey. Och jodå, visst klarade deras musiker av även mer hårdkokt biljaktsfunk. Tyvärr hittar jag inga årtal, men en gissning är att låtarna är från tidigt 70-tal.

Laurent Gaudin, som står för urvalet, har precis som Blow Up satsat på dansgolvsvänligt urval, men låtarna på Montparnasse 2000 Classics håller inte riktigt lika hög standard. Ändå är den bra med ofta monotont komp och ett lager av jazziga melodier ovanpå. Det finns en tydlig snutfilms- eller blaxploitation-anda över de flesta låtarna. Inte så glad musik som tuff. Om jag skulle råna en bank skulle jag spela detta i flyktbilen.

/ Mattias S