RECENSION  

DIFFERNET
COME ON AND BRING BACK THE BRJOKEN SOUNDS OF YORE!
CD - Friendly Noise, 2003

Det är ett ganska konstigt debutalbum som den uppsalabaserade trion Differnet lyckats konstruera. I grund och botten är det förmodligen en popplatta, men den spretar åt så många håll att det är svårt att vara riktigt säker. Skivan är sammansatt av låtar som i vissa fall har flera år på nacken (och som har cirkulerat i de delar av popsverige som tycker att det är kanonkul att lyssna på demos) vilket eventuellt skulle kunna förklara det splittrade materialet.

Men det där stämmer förmodligen bara vad gäller den krautdoftande syntpopslåten "Fragment 75". I övrigt är det nog snarare just det här som är Differnet. Om ena låten är elektropop med ovanligt mycket laptopkonstrande, är nästa en slags houselåt och låten efter det består säkerligen av drones och svaga melodiantydningar. Och självklart dyker det därefter upp en låt som kunde varit vilken ballad som helst från Madonnas förra skiva. Men faktiskt, trots att det är en så splittrad skiva sitter den ihop ordentligt hela vägen. Det låter helt enkelt som musik av samma artist, oavsett hur många musikstilar de väljer att ge sig på.

Det enda riktigt stora problemet med skivan är de oerhörda mängder av laptop-konstranden som finns med hela vägen. Musiken knasas sönder och alla beståndsdelar har vridits och vänts upp och ner och förändrats. Sången är dessutom vocoderbehandlad (och precis här passar det väl bra att nämna att Sophie Rimheden dyker upp på ett spår) och det gurglar ständigt lite glatt i bakgrunden. Därmed sänker sig också en slags digital känsla över resultatet, en känsla som kanske kan verka lite för vass i det här annars ganska mjuka sammanhanget.

Hur som helst, "Mycobacterium Tuberculosis" är en rätt bra låt, det är alltid trevligt att få höra ytterligare ett motorik-beat, och för den poplyssnare som känner sig lite äventyrlig är det här i alla fall ett bättre köp än de så oerhört skinntorra, men ändå hyllade, Pulseprogramming.

/ Petter