RECENSION  

FUJIYA & MIYAGI
REMIXES
CD - Massive Advance, 2003

Som titeln mycket riktigt antyder så innehåller den här skivan enbart mixar på tidigare släppt material av duon Fujiya & Miyagi. Närmare bestämt mixar av materialet på deras debutalbum"Elektro Karaoke in the Negative Style". Jag har verkligen inte hört mycket av dessa två herrar, men det lilla jag hört skulle kunna beskrivas som en smula krautrock blandat med elektronik och sång. Något som kan sägas gå igen ibland mixarna på den här skivan.

Mer och mindre kända artister har lämnat bidrag till skivan. Bland de mer kända kan kanske Two Lone Swordsmen eller Smyglyssna nämnas. Bolaget Massive Advance har även låtit några av sina egna artister vara med, bl.a. IPAMBELF, vilka det nu är. Som på de flesta andra samlingar/mixskivor håller materialet en skiftande kvalitet. Två spår som jag genast fastnar för är tidigare nämnda Two Lone Swordsmen, som gör en mix på Fujiya & Miyagis första singel "Elektro Karaoke", och Pilote som mixar "New Account Analysts". Two Lone Swordsmen gör en fin krautversion av vad jag antar lät lite åt det här hållet i sin originalversion. En smula enligt krautrockens abc, men ändå med ett bra driv och ett ständigt framåtskridande. Både trummor och bas känns igen från hundra andra låtar i genren men det fungerar ju, så varför inte? Lite mer överraskande är att Pilote har fått till en riktigt trevlig mix. Detta med tanke på Pilotes eget album som inte fick någon vidare kritik då den recenserades av Fat Bankroll. Hur som helst är mixen av "New Account Analysts" en suverän blandning av ett lagom knepigt breakbeat, en trevlig basgång och långa svepande syntar.

De fragment av Fujiya & Miyagi som finns kvar i mixarna får mig att undra vad det egentligen handlar om för musik. Textrader som "freelance webdesigner, doubleclick vagina" får mig att absolut inte kunna ta det hela på allvar. Visserligen hörs gammal hederlig tb-303:a i åtminstone två av spåren, men jag misstänker att man faktiskt helt och hållet kan bortse från Fujiya & Miyagi i sin originalform. "Remixes" håller heller inte riktigt eftersom endast två spår är riktigt bra. Om man trots allt är intresserad kommer nytt material snart (efter sommaren är den exakta tidsangivelsen) och man kan läsa mer hos www.massiveadvance.com.

/ Christoffer