RECENSION  

PEOPLE UNDER THE STAIRS
...OR STAY TUNED
CD - Om Records, 2003

Nu är jag inte den som brukar springa benen av mig när People Under The Stairs släpper nytt material, men i det här fallet när plattan visar sig innehålla en remix av "San Francisco Knights" så får man ändå sätta fart ner till skivhökarn. Nämnda spår är nämligen en av undertecknads absoluta favoriter i den lika trevliga som underskattade genren Kalifornien-hyllningar. Nu visade det sig tyvärr att den där nya versionen inte var mer än en kort och lite skämtsam parentes - ihopsatt av en snubbe som kallar sig The Soul Cop - men resten av materialet gör ändå att ett inköp av den här CD:n inte är fel.

Det här ska annars inte räknas som en ny fullängdare från PUTS. Det är mer en samling med överblivna spår som inte fick plats på förra årets "OST". Inte för att det låter som ratat material, snarare är allt precis som vanligt för Los Angeles mest gemytliga duo. Vi känner igen de välvalda orgel- och gitarrlooparna, och breakbeatsen som är så svåra att stora delar av texterna får ägnas åt att hylla den egna skivgrävarförmågan. Så gott som alla spår håller den där typiska PUTS-kvaliteten och det lär ta lite tid innan man lyssnat in sig tillräckligt för att kunna bestämma sig för några favoriter. Men så långt gillar jag sistaspåret "Outrun" som går i ett extremt vänligt drum'n'bass-tempo och innehåller en Wesley Willis-hyllning. Rock over London, Rock on Chicago.

Räcker inte det så är PUTS dessutom snälla mot barn. "Take The Fruit" är tillängnad ungar i förskoleåldern och innehåller samplad barnvisa och alla sorters goda råd - "Stay in school", "Look both ways when you cross the street" och det lite mer oväntade "Only sample records when you're making a beat". Men inte nog med det, på omslaget kan man läsa att Thes, gruppens ena halva, sysslar med att restaurera gamla spel på fritiden och planerar att öppna en arkadhall så att dagens ungdom ska få lära sig hur riktiga TV-spel ska se ut.

/ Per