RECENSION  

TARMVRED + RAISON D'ETRE
LIVE
Vogon Variety - Malmö, 03-09-13

Fat Bankroll går på gothklubb. Jo, det är faktiskt sant. Efter en hård vecka på jobbet känner jag ett behov av att sälla mig till den svartklädda skaran för att ta reda på vad hypen kring Tarmvred egentligen handlar om. Men först måste man ta sig igenom ett förband.

Cold Meat-bandet Raison d'être spelar industriell ambient. Att klämtande kyrkklockor inleder konserten sätter tonen direkt. Det blir mycket ekande metallskrammel blandat med körer. Alldeles för sakralt för min smak. I något parti när skrammel och noise fullständigt dränker melodierna tycker jag att det låter ganska bra. Men det är den typen av konsert där mannen på scen lugnt kan luta sig tillbaka och dricka öl när han satt igång sina ljud och fått det att låta som han vill. Inte så spännande att titta på.

När Tarmvred en stund senare sätter igång är kontrasten enorm. Trots att även han till stor del förlitar sig på att sätta igång ljud och vrida på rattar så är han tusen gånger mer energisk när han kastar sig mellan laptop och mixer i någon slags skitförbannad technodans. Han fyller hela lokalen med hårda technobeats och en bas som mullrar så att det fladdrar i byxbenen. I detta blandar han in en god portion av de nuförtiden så populära 8-bitars "dataspels"-melodierna samt en mindre portion noise.

Det funkar faktiskt helt okej, men nästa gång vill jag ha mer noise och inga bindningar mellan tonerna i melodierna eftersom detta får mig att tänka på dålig 80-tals-fusion av någon anledning. Dessutom blir det lite väl mycket techno av det hela. Det känns konstigt att lämna en konsert med någon som kallar sig Tarmvred med känslan av att vissa låtar skulle kunnat funka på Ibiza sent om natten när alla är så packade att de inte skulle märka de tjutande oljudsinslagen.

/ Mattias S