RECENSION  

OLLE OLJUD
NORBERG 03
CD - Demo, 2003

På årets Norbergfestival springer jag in i Olle som sträcker mig en CD-R med rosa omslag. Med tanke på titeln tror jag först att han lyckats spela in och ge ut en live av gårdagens konsert men så är det tyvärr inte. Låtarna är inspelade i Studio Vardagsrummet i början av juli. Det är fyra spår, alla drygt 10 minuter långa och med märkliga titlar som kanske är nonsens eller betyder något på ett främmande språk.

Första spåret låter som en lagom rytmisk kakafoni av hostande och hackande motorer medan Olle dyker upp här och där och gör distade flygplansljud och små tjut med munnen. Något som låter som en liten trevlig loop gjord med analog synth dyker upp som hastigast och försvinner tyvärr lika hastigt.

I efterföljande tre spår fortsätter flygplanshärmandet till olika sorters komp. Det är drones, rundgång, muller, tjut och saker som låter som svajig skivspelare. Mycket användande av flanger som förstärker flygplanskänslan. En temaskiva? I alla fall är det inte en dålig skiva, även om jag blir lite kluven till Olles "sång". Det blir ibland lite lätt komiskt och det är svårt att säga om det är avsiktligt eller inte. I sista (och bästa) spåret funkar det dock riktigt bra uppblandat med pratsång. Det är svårt att urskilja vad han säger, kanske är det bara nonsens. Det är i alla fall bra att Olle Oljud finns.

/ Mattias S