RECENSION  

COP SHOOT COP
ASK QUESTIONS LATER
CD - Interscope, 1993

Om inte denna sjuhelvetes jävla fantastiskt helgjutna platta är värd klassikerstatus i sig så måste de ändå hyllas av 2 anledningar:

1. Att de på nåt konstigt sätt lyckades få en hit med så pass skev och skränig musik. Ni minns väl från er ungdom att MTV ganska frekvent körde deras video till låten "$10 Bill"? En galen dvärg marscherade i täten för nåt slags circus/freakshow. Snurrandes en taktpinne mimade han till sångaren Tods hårda text:

"Got a big black gun in my pocket, got a big black gun
It's time to share the cash now, nowhere to run
Got a big black gun in my pocket, got a big black gun
Let's find a 7-11 and have some fun"

2. Det kaos de skapade på Hultsfred 1994 när något skitband jag nu glömt bort drog över tiden med resultatet att Cop Shoot Cop bara tilläts spela fyra låtar innan arrangörerna försökte få dom av scenen. Publiken blev galen och bandet likaså. Jag minns hur de höll långa häcklande tal om festivalledningen, försökte ge bort festivalens förstärkare till sina fans som stod längst fram samt hur de vägrade sluta spela trots att PA:t stängdes av. Upp med volymen på förstärkarna och skrika sången högt som fan. När strömmen stängdes av helt fyllde de scenen med virveltrummor och bankade på medan en kille spelade trumpet. Publiken i extas, arrangörer och band förbannade, slagsmålsstämning... ja, det var helt klart en av min ungdoms bästa konsertupplevelser. Samtliga scenvakter på hela festivalen fick kallas in och gå armkrok för att fösa ut oss ur teaterladan. Och de hade det minsann inte lätt.

Och musiken på skivan då? Jo, det är samplingar och noise, två trummisar och två basister och absolut ingen gitarrist. Hårt och rytmiskt med vissa inslag av storbandsjazz. Väldigt apokalyptiskt och energiskt, någonstans mellan Foetus och Big Black. "Ask Questions Later" är deras mest helgjutna skiva. Här finns inte en dålig låt och texterna är underbart cyniska och arga.

/ Mattias S