RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
POP HITS INNA REGGAE VOL 3
CD - Jet Star, 2003

Den första skiva jag recenserade för Fat Bankroll var mot redaktionens önskan "Pop Hits Inna Reggae vol 1 & 2". Jag fortsätter att jäklas med dem genom att gå igenom trean.

Precis som jag konstaterade då var budgeten bättre på tvåan än på ettan och nu vill jag lova att budgeten femdubblats. För utan att ljuga är det här en, om än lite glättig, riktigt trevlig engelsk reggae-cd med yard-krydda. Borta är det tokroliga elementet att göra covers av Britney eller Westlife och istället har man valt att satsa på R&B-hits och ett par rena poplåtar i Cheiron-gängets anda.

Ett par av låtarna är covers som redan hörts på andra håll, som t.ex. Ghosts "By Your Side" (Sade) och 14k:s "Fiesta" (R. Kelly), och är inslängda här för att få variationen i låtlistan att se större ut, men det hade inte behövts. Lovers-kungen och kungen i övrigt, Gregory Isaacs, bidrar med två lysande alster. Den ena låten hade nog aldrig funnits om det inte vore för JXL:s slakt av Elvis "a Little Less Conversation". I vilket fall är den här gjord med känsla och när Gregory gnäller med i ett kärlekstema blir det aldrig fel. Hans andra låt är "If Tomorrow Never Comes" som gjorts populär av den sockersöta Ronan Keating. Fast om jag minns rätt var framförd i original av skinbrallfantasten och countrysångaren Dwight Yoakam. Varken bra eller dåligt, men kul.

I R&B-facket hittar vi Jaheims brottarhit "Fabulous", fast nu med den för mig okände britten Lefty Banton som är klanderfri utan att imponera. Han med plåstret och hans tjej är efterhärmade av Savannah i "Dilemma". Någonstans finns det en gräns, illa, och det var kanske väntat att några riktiga bottennapp skulle finnas med på en sån här samling. Men det repar sig med Lloyd Browns "Reggaenition", som ni kanske kan lista ut har ett och annat gemensamt med R. Kellys superba sommardänga "Ignition (remix)". Ett par R&B-låtar till finns att tillgå med blandad kvalité, men överlag fullt godkänt.

I popfållan, som man tacksamt nog hållit fördömligt låg profil på, har Nottinghams stolta reggaedotter Dee Ellington gett sig i kast med Beverley Knights "Shoulda Woulda Coulda" och klarar en svår utmaning med bravur. Vidare har veteranbruden JC "Telephone Love" Lodge fått den tveksamma uppgiften att tolka engelska såpaskådisen Holly Valance taffliga skivdebut "Kiss Kiss". Det gör hon väl sisådär och jag tror att om man använt Tarkans (Turkiets Tomas Ledin) original till den här trudelutten så hade man lyckats bättre.

Även om det dippar lite mer än lovligt på sina ställen så är 21 låtar i den här kalibern med ett rövarpris på tio brittiska helt klart värt pengarna.

/ Captain Morgan