RECENSION  

ULTRA-RED
AMNISTíA
CD - Antiopic, 2003

Los Angeles-baserade Ultra-Red är en grupp vänstermedvetna människor, förmodligen några uramerikaner och någon invandrad mexikan, som sysselsätter sig med att undervisa och protestera ur ett arbetarperspektiv. Vid sidan av de rent politiska aktiviteterna gör de också elektronisk musik med liknande innehåll. Tidigare Ultra-Red-skivor har bland annat släppts på Mille Plateaux och Terre Thaemlitz skivbolag Comatonse, och har behandlat teman som bostadsproblematik och homosexuella utomhusaktiviteter i Los Angeles.

Den här gången tar de sig an en May Day-demonstration (synonymt med första maj) som hölls på Wall Street i New York, på temat oregistrerade arbetande invandrare. Allt ljudmaterial till skivan har hämtats från inspelningar från demonstrationen, men har till största delen knådats om till en knarrande lågupplöst, minimalistisk house-massa med talade partier.

"Amnistía" är definitivt inte den bästa microhouse-platta du någonsin hört, jag är egentligen inte ens säker på att man kan kalla det en house-skiva, och den är inte heller det bästa Ultra-Red har gjort. Men skivan är ändå befriande ovanlig och egen i genomförandet, och eftersom tanke, sammanhang och bakgrund alltid hjälper så blir resultatet inte alls dumt ändå.

/ Petter