RECENSION  

ROLLINS BAND PERFORMING BLACK FLAG SONGS
LIVE
Göta Källare - Stockholm, 03-07-16

Lite snabb huvudräkning avslöjar att de två senaste rockkonserterna jag besökt faktiskt varit med Rollins Band. En förra året och nu den här. Det säger antagligen mer om min egen lathet än vad det säger om rockmusikens tillstånd. Det hoppas jag iallafall. En konsert av den här typen, när gamla punkare dammar av sina hits och turnerar runt lite, brukar vara något att sky som pesten men i det här fallet är det helt ok. Rollins skäl till turnén är nämligen ganska ädelt. Det ska skrapas ihop pengar så att The West Memphis Three - tre ungdomar som sitter i fängelse för mord på ganska tveksamma grunder - får råd till någon slags DNA-analys och därmed en möjlighet att få sitt fall prövat igen.

Ett annat skäl till att låta Hank komma undan med den här nostalgitrippen är att han och hans fyra krumma rockmän till kamrater faktiskt lyckas göra Black Flag-hitparaden riktigt bra. Bäst funkar de riktigt intensiva låtarna - "Rise Above" som öppnar det hela, "Nervous Breakdown", "Revenge" och "My War". Även "Slip it in" och lite allsångskomik i "TV Party" sitter som en smäck. Det känns naturligtvis lite konstigt att se en 42-årig och gråhårig Rollins köra de mest tonårsilskna Flag-låtarna som "I've Had It" eller "I Don't Care" med genomförandet är inget att klaga på. Henry var för övrigt ovanligt påklädd under kvällen med både jeans och en snabbt nedsvettad t-shirt.

Som extranummer kördes "Depression", kanske det mest hårdkokta stycket musik någonsin, och en rejält tung version av "Modern man" innan kalaset avslutades med Ramones-låtarna "Sheena is a punk rocker" (med skön körsång) och "Timebomb" för att hylla hjältarna Joey och Dee Dee. Det enda jag saknade var förstås en lång version av "Louie, Louie", men det saknar jag å andra sidan alltid.

/ Per