RECENSION  

FARMERS MANUAL
RLA
DVD - Mego, 2003

I mitten av nittiotalet definierade de glitch-musiken, och ett tag var namnet Farmers Manual i princip synonymt med skivbolaget Mego. Att de raderade ut en och annan musikalisk gränslinje är det förhoppningsvis fortfarande ingen som ifrågasätter, men i takt med att deras skivsläpp kommit allt glesare så har också kunskaperna om dem och deras verkliga betydelse börjat falla i glömska.

Genom att systematiskt spela in och katalogisera alla livekonserter de gjort genom tiderna har de emellertid samlat på sig ett alldeles utmärkt verktyg för att slå sig tillbaks in i folks skallar igen. Lägger man alla liveinspelningarna efter varandra uppnår man en total längd av knappt fyra dygn. Släpper man sedan allt det på en DVD-skiva så måste man väl slå åtminstone något världsrekord, samtidigt som man ger folket nästan ohållbart mycket musik att lyssna på.

Den första inspelningen som inkluderats här kommer från en konsert i Wien i oktober 1995. Den sista kommer från den 26:e maj 2002, och är inspelad i Berlin. Musikaliskt rör det sig utan större eftertanke mellan en del långsam electronica, en hel del sprakande och ett antal feta oljudssmällar. Den allra största delen av materialet står naturligtvis Farmers Manual själva för, men en och annan kollega som spelat tillsammans med dem på någon av konserterna har också slunkit med. De självklara Mego-kollegorna General Magic, Hecker och Russel Haswell är såklart med på ett hörn då. Men även kanske lite mer oväntade figurer som Pan Sonic, Zbigniew Karkowski, Kaffe Matthews och (tro det eller ej) de australiensiska punkarna Hard-Ons, som gör ett våldsamt samarbete med Farmers Manual, dyker upp här.

Med nästan fyra dygns musik på skivan vore det naturligtvis en överdrift att påstå att allting är helbra, men det går faktiskt att sitta vid datorn onaturligt länge och bläddra mellan årtal, konserter och låtar i mp3-format. Tröttnar man efter ett tag kan man alltid koppla av en stund med att titta på den 15 minuter långa videon i vilken en ny dörr tas upp i en studio med hjälp av livsfarligt övervåld och hammare. Bra och dumt, precis som man vill ha det.

/ Petter