RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
STREET VILLAINS VOL 1
CD - Psycho+Logical, 2003

Necro var visst lite irriterad över att han inte fick vara med på några mixtapes, men som den entreprenör han är tog han givetvis saken i egen händer. Killen har trots allt byggt upp ett mindre imperium hemma i Brooklyn-källaren baserat på försäljning av hårda hiphop-beats med våldsamma texter, t-shirts och porr, så att få ihop det här var naturligtvis en barnlek. Materialet på plattan pendlar från väldigt till ganska roligt, men det här är kanske inget man behöver lägga för mycket tid på om man inte är ett järnhårt Necro-fan ändå.

Det hela påminner alltså till formatet om en typisk om än väl genomarbetad mixtape. En sammanställning av exklusiva spår, några freestyles över välkända beats och lite färska remixar. Inblandade är folket runt Psycho+Logical Records - Necro själv, som gör merparten av jobbet, tillsammans med brorsan Ill Bill (från Non-Phixion), Sabac (också Non-Phixion) och pojkarnas farbror Uncle Howie. Det roligaste på hela plattan är kanske just crackhuvet Howie, mest känd för att skjuta heroin i Necros "I need drugs"-video, som tar på sig rollen som en slags tokig version av Funkmaster Flex eller DJ Clue. Han skriker "Exclusive!" och "Brand new Necro!" mellan låtarna, precis som det ska vara på ett "riktigt" mixtape men på ett trettio-år-av-tungt-drogmissbruk-skakigt vis.

Annat kul är förstås när klassiska beats kidnappas. Necro gör "Drugdealing" över Gang Starrs "Full Clip" och "Murder Ya Life" över "Forgot about Dre". Ill Bill ger sig först på Nores "Nothing" och gör sedan en slags cover av Biggies "Dreams of fucking an r'n'b bitch" i form av "Dreams of fucking a porno flick bitch" med mängder av namedropping. Remix-versionerna av gamla Necro-låtar är inte lika spännande - både "Dead body disposal" och "Bury you with Satan" är solklart bättre i orginalform.

Annars märker man att det kanske först och främst är affärsmannen snarare än artisten Necro som ligger bakom det här. Mellan och i låtarna skriks det lite väl mycket om att man ska köpa skivor, speciellt den kommande "Brutality part 1". En aning irriterande. Dessutom gör han en hatlåt om folk som laddar ner mp3:or, "Stop being greedy". Necro kommer att mörda er om ni inte betalar för musiken ni lyssnar på.

/ Per