RECENSION  

FORSS
SOULHACK
CD - Sonar Kollektiv, 2003

Svenske Forss har onekligen en förmåga att välja titlar. Två av spåren på mannens debutplatta heter nämligen "Soulhack" och "Funk for nerds". Det beskriver till stor del vad det här handlar om - soul och funk som blir upphackat av en nörd med en laptop.

Första halvan av skivan kan sorteras in i något slags broken beats-fack, om jag nu förstått det begreppet rätt. Det rör sig om jazz-driv med gott om ryckigt programmerade trummor. Tillräckligt smooth för att tillfredställa vänner av Sonar Kollektiv-cheferna Jazzanova samtidigt som jag kan misstänka att den publik som mest gillar laptop-krångel också kan få ut något av att lyssna. Vissa Uwe Schmidt-grejor och en liten dos Squarepusher kanske inte är en helt felaktig referens att klippa till med ändå. Speciellt i fallet "Flickermood" som börjar som en digital kopia av James Brown och utvecklas till gravt manipulerad tillbakalutad funk.

Trevligt nog är Forss-mannen inte heller en en-tricks-ponny. När jag precis börjar fundera på att tröttna på det hetsiga jazzandet så går han i halvtid igång med lite djup electro istället, i spåret "Journeyman". Här finns plattans enda vokala inslag när den amerikanske poeten Rich Medina läser upp sina betraktelser av en resa genom Tyskland. En kombination som förstås skickar tankarna till Detroit och det uppskattas. Därefter tappar det hela tyvärr lite fart när Forss ger sig iväg åt DJ Krush- och "Endtroducing"-hållet istället. Visserligen gör han den grejen väl också men inga av downtempo-spåren känns speciella och det är lite synd.

Men trots det rör det sig om en imponerande och väl sammansatt debutplatta som till och med blivit en aning bättre för varje gång jag lyssnat på den de senaste dagarna. Jag har ju faktiskt funderat lite på att öka på min gubbighet genom att börja lyssna på jazz och frågan är om man inte kan ta sig in i det med hjälp av någon avart av den här typen, kanske.

/ Per