RECENSION  

DWAYNE SODAHBERK
PARTYING WITHOUT INHIBITION OR DIGNITY
CD - Tigerbeat6, 2003

Det sägs att det var tack vare det flinka överlämnandet av en demo vid en spelning i Stockholm som Tigerbeat6-bossen Kid606 fick upp ögonen för Dwayne Sodahberk. Jag förmodar att det gjorde en viss skillnad för karriären, för vem mer än Kid606 kan egentligen förväntas begripa vad det är som pågår i Sodahberks vidsynta skalle?

Det är nämligen rätt svårt att känna igen sig mellan hans ständiga lappkast. Eller, man känner igen sig nästan hela tiden, men på en jäkla massa olika sätt. Skivan växlar gärna stil från en låt till nästa, det flänger från Sonic Youth-stämningar och knastriga trummor till småfeta head nod-beats, från datormanipulerade gitarrer till syntpopsyntar (och viss electroclash-varning) i det trevliga titelspåret. som även stoltserar med kvinnlig sång av den förmodade Revlon9-medlemmen Maria Eilersen.

När jag spelar skivan ännu en gång slår det mig plötsligt att den andra låten, "What You Waited For", med sin fläskiga syntbas och tunga trummor, är en tydlig släkting till det som Front 242 höll på med i "Born to Breathe" från 1993, precis innan hela syntgenren dog i en fet gitarr- och tranceexplosion. Fast med trummor som de skulle låtit om Liam Howlett hade fått välja ut och sampla dem. Det blir faktiskt rätt trevligt ändå. Faktum är att jag trivs rätt bra tillsammans med ungefär halva den här skivan, det är bara det att jag inte förstår den.

Förresten, de som fortfarande sörjer att det aldrig blev något av Dot Recordings planerade Ralph Lundsten-projekt kanske kan finna nytt hopp i löftet om en kommande Ralph Lundsten-tolva på Sodahberks Stuporsonika-label. Borde bli intressant.

/ Petter