RECENSION  

A GILBERT PLAY
A GILBERT PLAY
CD - Dreamboat Music, 2003

Jag vet väldigt lite. Jag vet t.ex. ingenting om bandet A Gilbert Play. Jag vet inte ens vad skivan heter. Jag vet inte hur många personer A Gilbert Play består av. Jag vet heller inte riktigt vad man ska kalla musiken som skivan innehåller. Jag vet helt enkelt ingenting.

När jag snabbt lyssnade igenom skivan för första gången hörde jag i stort sett bara en soppa av hundratals olika intryck, och jag tyckte ärligt talat inte att det hela var särskilt bra. Vid närmare granskning och lite mer koncentrerat lyssnande märker man dock snabbt att det är en trevlig skiva man har att göra med. Ska man börja tala om att bestämma musiken i någon genre blir det svårt. Musiken är elektronisk, akustisk, rockig, jazzig, harmonisk och tusen andra saker på en och samma gång. Musik, helt enkelt. I nästan alla tänkbara former. Det är ingen idé att försöka sätta en etikett på den, utan den får tala för sig själv. Ett genomgående tema tycker jag mig dock hitta i de tv-seriestämningar som råder här och var. Musiken bygger på flera ställen upp spännande scenarion. I flera fall stora och atmosfäriska bakgrunder hjälper till att färga intrycket av film/tv-musik ännu tydligare.

Skivan börjar tyvärr aningen stapplande med, i mina öron, syntens standardljud i någon sorts billig First Floor Power-melodi. I spår fem, kallat "run run run", lossnar lyckligtvis det hela ordentligt i en aningen krautinfluerad plottrig poprökare, komplett med konstgjord Tour de France-andning a la Kraftwerk. Finemang. På gott humör kan man då lyssna vidare utan att haka upp sig på någonting. På sina ställen associerar jag även till Mouse on Mars, och då i synnerhet deras skiva "Autoditacker". Jag tycker mig känna igen basspelet och faktiskt den allmäna stämningen i musiken. Akustisk bas, gitarr och trummor samsas med elektroniska melodier, och även den mer experimentella sidan av elektronisk musik bestående av brus, knaster och störningar.

Hur lite jag än må veta om A Gilbert Play så är albumet i vilket fall som helst mycket intressant. Ett plus även till det snitsiga omslaget med utbytbara motiv i bästa Autechre-anda. Skivan verkar tyvärr inte finnas hos alla handlare, men den går att beställa från www.dgr.nu eller www.brilliant.nu.

/ Christoffer