RECENSION  

PREFUSE 73
ONE WORD EXTINGUISHER
CD - Warp, 2003

Scott Herren dyker upp igen med en ny fullängdare under namnet Prefuse 73. Kolla in intervjun med honom som finns någonstans här på siten, det är en riktigt skön snubbe. Och nu är han alltså tillbaka på Warp med ännu ett fantastiskt album. Ett album som, om det fanns någon rättvisa här i världen, redan skulle toppa försäljningslistorna och följas av utsålda spelningar i varenda by. Men så blir det ju antagligen inte som vi alla kan förutse. Vi får helt enkelt nöja oss med att Scott ändå spottar ur sig sin galna variant av hip-hop för oss redan frälsta att gotta oss i.

Det var oundvikligt för mig att inte genast jämföra detta album med förra Prefuse 73-albumet "Vocal Studies & Uprock Narratives", som trots sin ringa ålder känns som en kär gammal vän. Det första som slog mig var att "One Word Extinguisher" på något sätt inte kändes riktigt lika coolt som föregångaren. Men det var nog förhastat, för efter två veckors mognad är det nu färdigjäst och dofterna framträder så mycket mer. Detta är hip-hop kompatibel med det galna 21:a seklet. Albumet innehåller så många olika ingredienser i sina tjugotre spår att det till en början känns som man sitter mitt i en veritabel soptipp. Här finns skvättar av r'n'b- och funksamplingar, snoriga basslingor, elektrognissel och knarr, en del mindre sönderklippt rap och en del mer sönderklippt rap och dessutom ett par inte helt originella telefonsvararmeddelanden. Men allt är så fantastiskt hopsatt och "One Word Extinguisher" låter, i viss mån till skillnad från sin föregångare, som en väl avvägd helhet. Med alla sina mellanspel och korta snuttar låter det mer som en härligt varierad kontinuerlig mix.

Scott Herren har, i samarbete med bland annat Diverse, Dabrye, Daedelus, och Mr Lif skapat ett av sommarens svängigaste album. Köp, stjäl eller kopiera och hör själv.

/ Magnus