RECENSION  

THE BUG
PRESSURE
CD - Rephlex, 2003

Någon mer än jag kommer kanske ihåg en ganska tafflig tolva som The Bug släppte på Fat Cat för tre eller fyra år sedan. Glöm i så fall den med en gång, för nu händer det betydligt trevligare saker. Bakom namnet The Bug står fortfarande Kevin Martin, även känd som gammal experimentell hårdjazzare i God och därefter ena halvan av Techno Animal. Det hörs, för med mestadels knallhårda beats och välanvänd distpedal spelar The Bug ragga med samma attityd som Techno Animal spelar hiphop.

Skivköpare som antingen är bosatta i London eller har internetuppkoppling och en aning tur har under de senaste månaderna kunnat köpa på sig ett par sjuor, utgivna på labeln Razor X, av The Bug tillsammans med Rootsman. De svårfunna och alldeles utmärkta släppen har bjudit på samarbeten med diverse MC:s, bland annat har den frustande och f.d. Guinness rekordbok-noterade snabbrapparen Daddy Freddy dykt upp ett par gånger (Illinois-rapparen Rebel XD har numera Guinness-rekordet med 683 stavelser på 54.501 sekunder). Ett par av dessa tidigare utgivna låtar är med även här, och eftersom det rappas, sjungs och toastas på varenda spår på albumet är det också en lång rad andra engelska jamaica-ättlingar som medverkar. Den gamle DJ Vadim-favoriten Toastie Taylor är till exempel lika hård och hes som vanligt på ""Beats, Bombs, Bass, Weapons" och både Wayne Lonesome och He-Man tar i så de nästan spricker på "Fuck Y-self" respektive "Killer".

Naturligtvis är "Pressure" en fullständigt lysande skiva. Därför glädjer det mig en hel del att en ny The Bug-sjua redan är på gång. På den medverkar ingen mindre än Cutty Ranks, och som om inte själva namnet vore intressant nog så finns det även ett trevligt rykte att vidarebefordra. Det sägs att Kevin Martin inte vågade spela upp den färdiga, instrumentala låten för den smått legendariska jamaicanen. Ranks fick helt enkelt lägga sin sång över en kort och kraftigt nedbantad loop, eftersom Martin var rädd att han skulle vända på klacken och gå om han fick höra hur det egentligen skulle låta.

/ Petter