RECENSION  

OREN AMBARCHI & JOHAN BERTHLING
MY DAYS ARE DARKER THAN YOUR NIGHTS
CD - Häpna, 2003

Bakom "My Days Are Darker Than Your Nights" står Johan Berthling och Oren Ambarchi. Berthling är en stockholmsk mångsysslare, främst inom jazz och improvisationsmusik, som bland annat kunnat ses i en mängd sammanhang med personer som Nicolai Dunger och Goran Kajfes, samt i experimenttrion Tape, ocskå då med en skiva på Häpna, tillsammans med brodern Andreas Berthling och Tomas Hallonsten. Ambarchi, in sin tur, kan spåras till Australien. Därifrån han skapat sig ett stort namn som gitarrexperimentalist och främst under de de senaste tre åren har han även gjort väsen av sig även på skiva. Bland höjdpunkterna hittar vi den mästerliga studioimprovisationen "Afternoon Tea", som han gjorde tillsammans med Christian Fennesz, Peter Rehberg, Pimmon och Keith Rowe, samt soloskivan "Insulation" som släpptes på Touch år 2000.

Och kombinationen av de båda är uppenbarligen är lyckad. Resultatet är en renodlad drone-skiva, med ett enda stycke musik som är strax över halvtimmen långt, ett stycke som åtminstone på ytan förändras väldigt lite under den tid det varar. Någon kan säkert finna det intressant att fundera på vad det är som gör en skiva av den här typen "bra". Men trots potentiella frågor från omgivningen om enformighet och eventuell musikalitet upplever man ändå det här som lagom långt och dessutom omväxlande och engagerande under tiden. Det gäller bara att själv hålla samma icke-tempo som musiken, grabben.

Till skillnad från de flesta andra skivor i drone-genren, som säkerligen kan verka bedövande, får man faktiskt lite hjälp att hänga med av själva tonerna på "My Days Are Darker Than Your Nights". Mycket av musiken spelas nämligen i form av mellanregistertoner, som är genomträngande och kanske till och med vassa ibland, och som på så sätt framgångsrikt förhindrar att uppmärksamheten driver iväg. Och tur är väl det, för sitter man väl kvar så finns det mycket här att lyssna på.

/ Petter