RECENSION  

GESCOM
GESCOM
Skam - CD, 2003

När det släpps en ny Gescom-tolva blir det liv i luckan hemma hos Autechre-fansen. Gescom är nämligen, som de flesta naturligtvis redan vet med tanke på att det snart är tio år sedan den första Gescom-tolvorna kom, ett s.k. "hemligt musikkollektiv" där bland annat de två Autechre-medlemmarna medverkar mellan varven. Även att Gescom 1998 släppte den första skivan i världen som endast kom på MiniDisc har säkert också bidragit till att deras namn spridits vitt och brett. Och till att ett antal Autechre-fanatiker tvingats skaffa sig en varsin MD-spelare.

Huruvida Autechre-herrarna Booth och Brown medverkar här har säkert redan diskuteras en hel del. Musiken på den här skivan varierar hur som helst en hel del i både kvalitet och stil mellan låtarna, vilket leder fram till slutsatser som att de fyra låtarna är gjorda vid olika tider, att de har några år på nacken (en del av musiken kan till exempel spåras till ett liveframträdande Autechre gjorde 1999), och att det eventuellt inte är samma personer som gjort alla låtarna. Men bra är det, även om man lyckats ladda hem den där livekonserten från nätet för flera år sedan. Dessutom hittar man inte "Slow Acid", den bästa låten här, någon annan stans.

Köper man cd-versionen av skivan får man dessutom en trevlig "Megamix" på köpet, fjorton minuter upphackad musik som som innehåller en hel del svårhittade fragment av gamla Gescom-favoriter. Inklusive megamixen är den här ep:n ungefär 47 minuter lång. Bara det signalerar ju köpläge av bara helsike.

/ Petter