RECENSION  

JACK BROTHERS
REMIX
CD - Jack Brothers, 2003

Alla göteborgare med gott minne och/eller god smak minns naturligtvis med värme den gamla goda tiden, som i det här fallet pågick fram till för ungefär fem år sedan, när man på väg genom Brunnsparken kunde stöta på en besynnerligt punkorienterad jazz-trio, brutalt på väg genom någon gammal Coltrane-cover. Gatumusikanterna i fråga hette The Jack Brothers, och under 2001 lyckades de slå världsrekord genom att spela in och släppa en ny skiva varje månad, var och en med sin egen musikaliska stil. Sedan dess har det däremot varit ganska tyst från bröderna. Och det är väl egentligen inte så jäkla konstigt heller.

Nu kommer i alla fall ett litet livstecken i form av en remixskiva, där ett antal konstellationer från olika hörn av den svenska elektroniska musikscenen tar sig an låtar från världsrekordskivorna. Kvaliteten på remixerna varierar en aning, vilket även stilarna på desamma gör. Ibland kan det kännas som om den Jack Brotherska urkraften försvinner när saxofonen och trummorna tonas bort och ersätts av syntmattor, men i de flesta låtarna på skivan fungerar det nya sammanhanget ändå ganska bra. Existensminimum från Gud Recordings förändrar till exempel framgångsrikt "Polska efter Bröl-Olle" till tysk Köln-electronica. Både Fetfön, som för övrigt förefaller vara ett alias för den gamle Mjäll-musikanten Mikko, och Unai lutar åt technohållet och framförallt Unai leker också med vissa house- och dubelement. Bauri gör ganska sympatisk grodmans-ambient av "Du du du" från "Nivôse" och slutligen tar Håkan Lidbo och Spånka NKPG sig an samma låt, "Monkey Blues" och åstadkommer helt olika resultat. Mest intressant av de två (om än inte den bästa) är Lidbos mix, som består av något slags elektronisk Nitzer Ebb-blues.

Det är väl vid det här laget ganska uppenbart att innehållet på "Remix" spretar åt ganska många håll. Men det mesta är samtidigt trevligt och klart värt att lyssna på. Med det sagt kan det väl också vara värt att nämna att skivan än så länge bara verkar gå att på tag på genom att maila jonas@jackbrothers.nu.

/ Petter