RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
STREET LEVEL PRESENTS
2LP - Street Level, 2002

Med en sexton spår lång samlingsplatta visar det stockholmsbaserade hiphop-bolaget Street Level vad de går för. Bland innehållet märker vi först och främst lite äldre spår som ni säkerligen hört tidigare, som Promoes "Off the record", Group Homes "Handle your BI", Timbuktu och Promoes "Of men and mics" och Agallah, Swings och Ayos "Come get it". Det är väl inte helt långsökt att säga att många av de här sniffar på någon slags klassikerstatus bland svenskrelaterade hiphop-utgivningar. Inte minst den sistnämnda är totalt idiotsäker, och det här är första gången den dyker upp på vinyl.

Utöver gamla godingar så kompletteras skivan med nyare grejor och det är också bland dem vi hittar skivan bästa spår, nämligen powertrion Formula One, Copywrite och Camu Taos "Three poisonous darts". Här består beatet, signerat göteborgaren DC, av störigt sönderklipp oväsen och är faktiskt hur bra som helst. Form håller sin vanliga takt medan Camu skrålar refrängen på sitt oefterhärmliga vis och Copywrite visar sig som vanligt vara en mästare på nyskapande förolämpningar ("You need to send your demo to Bob Saget / He'll laugh at it / The audience will vote for it / Hell, you might even win the fifty grand, go for it!"). Formula Ones andra spår på plattan, "Fight club", är inte dumt det heller och det är inte utan att man blir lite sugen på mannens kommande EP.

Silver och bronspokalerna kan vi dela ut till först och främst Glaciuz med sin märkliga "Drunkard", mest tack vare beatet som är totalt vansinnigt, men även tokfan Ken ska faktiskt ha en eloge för sin "Artist eller Kriminell". Visserligen så är det väl de producerande Collén och Webb som ska mest credit för framgången - beatet är verkligen klockrent - men Ken lyckas också genom att undvika de värsta julklappsrimmen. Som vanligt med en samlingsplatta så är det kanske inte helgjutet hela vägen. Lågvattenmärkena här är den trötte Swing-Flys två soloutflykter och de två remixarna av "Off The Record" och "Artist eller Kriminell?" som inte tillför något nytt. Men allt som allt är det en stabil bunt låtar, och en skiva värd att kolla upp för den som är intresserad av en av svensk hiphops kvalitetssäkraste labels.

För övrigt är det jävligt bra att Street Levels logga ser ut ungefär som Black Flags.

/ Per