RECENSION  

CONTEMPORARY PUNK UNIT
CAN YOU COMPUTE?
CD - Ideal Recordings, 2003

Här har ni definitivt en udda figur i det svenska elektroniska musiklivet. Contemporary Punk Unit, som någon kanske känner som Pissfuckhead sedan gammalt, följer nämligen inte riktigt reglerna.

För ungefär ett halvår sedan presenterade han sig med arton minuters överraskande live-laptop-hårdrock på Club Ideal i Göteborg (ett liveset som det för övrigt fortfarande är värt att ladda ner från Ideal Recordings webbsida). I runda slängar två år tidigare samarbetade han med Andreas Tilliander på en ganska hyfsad technotolva under namnet Skitus. Han har dessutom, helt utan att vi märkt det, kallat sig för ü och släppt ännu fler technoskivor på gamla hederliga Börft Records.

Men nu är vi alltså framme vid debutalbumet "Can You Compute?", en skiva som visar sig vara en trevligt schitzofren historia. Albumet passerar i rastlösa svep över allt från ganska typisk, om än ovanligt hackig, electronica via antydningar av ekande dubinslag till grov, åttabitars digital-ambient. Mellan varven slår musiken över till acid- och breakbeat-attacker som närmast kan jämföras med vad Squarepusher kanske kunde ha blivit om han inte hade mognat utan bara accelererat efter Spymania-tiden.

"Can You Compute?" är en skiva som fladdrar fram och tillbaka övergenregränserna, fram och tillbaka mellan lugnet och hetsen. Och det är definitivt ett positivt omdöme i det här fallet. Musiken verkar vara medvetet konstruerad på det viset, något som tyder på nyfikenhet, inte förvirring.

/ Petter