RECENSION  

MAPSTATION FEAT. RAS DONOVAN
VERSION TRAIN
CD - Staubgold, 2003

"Rhythm & Sound" tänker jag så fort jag ser pappomslaget till "Version Train". Och visst, med en sättning bestående av en tysk electronica-snubbe och en västindisk sångare så är det inte en helt vansinnig association. Men när man lyssnar på skivan så stämmer det ändå inte riktigt.

Ett lätt besvärande inslag av trallig electronica gör sig nämligen påmint mellan varven. Det förklarar man ganska enkelt med att Mapstation-mannen är Stefan Schneider, till vardags chef över To Rococo Rot. Jag uppskattar visserligen att det kryllar av med dub-ekande elektronik numera, men det är ändå trevligt att någon tar det åt sitt eget håll istället för att spä på likriktningen ytterligare. Och oftast låter det här faktiskt helt OK.

Ras Donovan har tydligen ett eget reggae-band, som har spelat förband till diverse storheter. Det behöver absolut inte betyda att hans band är nåt vidare. Visserligen har väl Ras själv en ganska mjuk och behaglig röst, men på låten "Wake Up" medverkar någon som heter Scallo, som tydligen spelar i Ras Donovans band till vardags. Den här Scallo är ett stort problem med en konstig Kalle-Anka-möter-Linton-Kwesi-Johnson-röst som gör att det blir coverbands-reggae av alltihop. Men efter "Wake Up" försvinner han spårlöst igen, jag andas ut, och allt återgår till sin vanliga trevlighet.

/ Petter