RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
VOOM RIDDIM
Demo-cd - Topaz, 2003

Julens soundclashförlorare ger inte upp i första taget. Grabbarna i Topaz reser sig ur askan och om allt går som som utlovat släpper de en ny svenskproducerad dancehall-riddim nu i slutet av februari. Sju versioner är redan inspelade när jag skriver det här och möjligen får de ihop ett par till på hemmaplan. I klartext lär det betyda Michael Knight, kanske Daddy Boastin' och lite annat löst folk som brukar hänga i Topaz-studion.

Vad är det då som bjuds? Till skillnad mot förra riddimen (Kokane) finns här inga spår av varken R&B eller hip-hop, och Rigorod har producerat det riktigt hårda beatet alldeles på egen hand. "Voom" syftar till det ljud som uppstår när man varvar motorn i valfri bilmodell och följdaktligen finns just det ljudet med som en av grundpelarna i riddimen. Som alltid i Topaz reggaeprojekt finns Mr Vegas med och ja, han fick chansen först av alla, så då knep han också det givna ämnet bilar. Han formligen vältrar sig i bling-bling och rablar fälgar, däckmått, spoilers och annat som ser coolt ut på svindyra åkdon som han naturligtvis äger ett par av varje av.

Undertecknad fick som hastigast rycka in som chaufför för att få till stånd att T.O.K faktiskt kom till en studio i västra London och spelade in sitt bidrag. De har fått ihop låt i benknäckarstil med på Voom. Faktiskt sa de, förmodligen av ren lathet, att det skall inte vara för mycket harmonier i en "war"-låt för då blir den inge hard. Nåja, lite övertalning och smicker resulterade till slut i en stillig hook och ett par bryggor av Rashan. Vidare inna yard har Topaz i den här rundan också fått tag på Ward 21, Ce'cile, Tanya Stephens och Cutty Ranks som alla gör godkända insatser, medan engelska bidrag kommer från Chukki Star och också en finfin liten snutt av den alltid lika underhållande General Levy.

Ett project som detta är kanske allra skojigast för att det har rötterna i gamla Sverige. Vad vet man, om tyska Germaican Records kan lyckas med att få ett så gott rykte över hela världen att de enligt dem själva har artister i kö att spela in så finns ju chansen för Stockholmarna om de bara håller ångan uppe, och det brukar ju inte vara ett problem när det gäller Topaz.

/ Captain Morgan