RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
EN BUNT AV8-REMIXAR
12" - AV8, 2002

Feberflippriga New Yorkarna på remixlabeln AV8 har av någon outgrundlig anledning skickat ett helt gäng promotolvor till Kaptenen. Efter att ha lyssnat noga och länge har jag kommit fram till att låtarna som sådana inte har så stor betydelse när det gäller AV8, för vad en remix av de här gökarna innebär är att de tar din låt, maler den i sitt maskineri och på andra sidan kommer den ut och låter exakt som alla andra remixer de har gjort.

Formeln bygger i stort på tre olika delar:

  • En eller flera skrik-och-gapare som skall få det hela att kännas som om det vore ett liveframträdande på Union Square. Det främsta namnet här är förstås Fatman Scoop, en gaphals som också extraknäckt åt Funkmaster Flex. Hopplös på egen hand men som partykille och stämmningshöjare - helgjuten.

  • En uppsjö av punchline-samplingar från samtida hits som blandas med den låt som man för tillfället trixar med.

  • Extremt överanvändande av en pissbillig loop-funktion, som på en taskig sampler. Ungefär samma grej som satte engelska Coldcut på kartan.

Och pratar man om Coldcut så vet man det inte tjänar till att göra det lätt för sig i de här sammanhangen. I "Doctoring the house" är det som ni minns "We got, we got. A, a, a, a, hot, one, one, one, for you" istället det enkla "We got a hot one for you", och den regeln följer AV8-pojkarna. På den första tolvan jag lägger på skivspelaren har således inledningen till Busta Rhymes "Pass the Courvousier" samplats ovanpå Eric Sermons "React" till en punkt där man undrar om det faktiskt är en remix av Busta Rhymes snarare än Eric Sermon. Den tokroliga Bollywood-samplingen i "React" har man vridit och vänt på nåt alldeles vansinnigt och när den slutligen läggs ihop med hooken till Nores "Nothing" känns det som att man skulle kunna tänka sig att bo i Bombay även om det är sparsamt med spånken enligt sägen.

Det finns en annan sida av snubbarna på AV8 också och det är när de tar en accapella och lägger den på ett annat beat, något som jag alltid haft svårt för men ändå gillar i smyg. I skivhögen framför mig har Serge Sniper (en av remixarna på AV8) till exempel lagt T.O.K:s "Pengeleng" på toppen av 3LW:s "I do" med lysande resultat! En helt oväntad kombiation är också DJ Jedi:s projekt att lägga mjäkiga street-wannaben J-Lo ihop med den med alla mått mätt lätt vansinnige Aceyalone, och DJ Kurupt har med halvdant resultat plockat ihop r&b-hits av Monica, Eve och Alica Keys med old school-beats som "Sucker Mcs", "Rappers Delight" och "Ugly people be quiet".

Hur som helst tycker jag att AV8-truppen skall ha uppskattning eftersom de, även om det inte riktigt passar min smak, har skapat ett distinkt sound som egentligen bara de själva kan använda eftersom alla andra forsök skulle klassas som plagiat på direkten. Om du gillade de där två spanjackerna som gjorde Max Mix-skivorna på 80-talet tycker jag att du skall kola upp vad som tillhandahålls av AV8. G, g, g, g, get on it!

/ Captain Morgan