RECENSION  

SUPERCAT
GHETTO RED HOT
12" - Columbia, 1992

Så lyckades jag till slut hitta den här tolvan, bara sju år efter att jag hörde låten för första gången. Visserligen borde jag nog kunnat spåra upp den om jag skärpt mig lite - det handlar ju trots allt om en av de största jamaikanska crossover-hitsen, kanske framför allt framgångsrik i den kräsna amerikanska hiphop-världen. I de kretsarna ligger "Ghetto Red Hot" lätt på samma nivå som exempelvis Cutty Ranks "A who seh me dun" eller Chaka Demus & Pliers "Murder She Wrote". Låten gjorde också Supercat till medlem i den exklusiva krets av "riktiga" deejays som haft en video som man överhuvudtaget kunnat se på MTV. Annars har ju det utbudet där varit strängt begränsat till diverse Shabba Ranks-hits och, det senaste halvåret i alla fall, allas vår Sean Paul.

För det här genomslaget ska den vilde apachen, och vi, nog tacka Bobby Konders, New Yorks främste dancehall-missionär. Han är den som anlitades för att göra hiphop-remixen av "Ghetto Red Hot" som hittas på tolvan, och det är också den snarare än orginalet som lett till framgången. Vanligtvis har jag väldigt svårt för hiphop-anpassad ragga men i det här fallet funkar det fantastiskt bra. Tony "CD" Kellys original-riddim dunkar på fint i baktakt men Konders är utan tvekan snäppet vassare den här gången. Han lägger sig förvillande nära Brand Nubians "Punks Jump Up To Get Beat Down", genom att sampla "It's Your Thing", men med några fler lager av oljud ovanpå. Det svänger faktiskt något helt vansinnigt.

På b-sidan hittar vi en Kondersk version av en annan av Supercats stora hits, "Don Dada". Tyvärr är det inte lika fenomenalt som a-sidan, men man kan ju inte få allt. Förhoppningsvis kommer det inte ta dig lika lång tid att hitta den här tolvan som det tog för mig, för leta upp den det ska du. Och håll förresten ögonen öppna efter Superkatten framöver också. Det sägs att han skrivit på för Neptunes skivbolag Startrak och det lär kunna bli intressant.

/ Per