RECENSION  

TELEFON TEL AVIV
UNTITLED
12" - Hefty, 2002

Åttonde delen i Immediate Action-serien gick till Telefon Tel Aviv, som förra året släppte det fantastiska albumet "Fahrenheit Fair Enough" som letade sig långt upp på min årsbästalista. Även om receptet inte längre var så innovativt så var det något speciellt med de helgalna kryllande mp3-glitchiga ljuden och de vackra melodierna. Ett koncept som Charles Cooper och Josh Eustis, de två medlemmarna i Telefon Tel Aviv, på ett övertygande sätt visade gick att utveckla ytterligare.

Denna första egna skiva sedan albumet bjuder på två originalkompositioner och två remixer. "Sound In A Dark Room" är en ganska lång och härligt överjordisk låt med Lindsay Anderson vid mikrofonen, förövrigt Telefon Tel Avivs första skapelse med sång. Den är något lite lugnare än man vant sig vid. Det finns fortfarande ett myller av högfrekventa klick men de sticker inte ut lika mycket som tidigare. Här överexponeras istället de underbart vackra, lite vemodiga melodierna och fröken Andersons röst som borde få varje hårdnackad elektronikhatare att mjukna, jag är redan trollbunden. "8 Track Project Cut" är den andra originalkompositionen på skivan, en låt som tydligen härstammar från den första demo som grabbarna skickade till Hefty. Låten börjar i klassisk Telefon Tel Aviv-stil med digitala glitchar, som tagna från en mapp ur Richard Devines dator. Men så dyker de vackra långsamma melodierna upp, melodier som Richard helt tappat bort de senaste åren när han istället gnuggar sina geniknölar i sin jakt på det perfekta navelskådaralbumet. Melodierna här känns som de kan komma från en era lite tidigare än albumet. De låter lite mindre organiska och akustiska, men är ändå av världsklass.

Slicker, också känd som John Hughes, mannen som styr Hefty, tar låten "TTV" från albumet och låter den drivas att ett inte alltför vackert pianoklinkande från en bandspelare med avmagnetiserat tonhuvud. Senare kommer mer av originalelementen in i mixen, men det blir mer rytmbaserat här och lyckas inte komma i närheten originalet. Prefuse 73 tar de fjäderlätta ackorden från titellåten på albumet, hackar dem grovt, lägger på en tung basslinga och smakar av med ett hiphop-beat. Grädda lite drygt tre minuter och Prefuse 73 har tillagat ännu en härligt doftande mix.

Tre kalaslåtar av fyra möjliga är inte dåligt. Inte för att det är något egentligt fel på Slickers remix, men i sällskapet tycker jag onekligen att den känns lite blek. Problemet med skivan är att den är för kort. Om meningen bara varit att skapa ett smittande smakprov så har de verkligen lyckats. Jag vill ha mer! Ett helt album! Tydligen är ett nytt album på gång tidigt nästa år... Spola fram, FFWD!

/ Magnus