RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
DUBLAB PRESENTS: SUMMER SELECTIONS
12" - Hefty, 2002

Hefty är tillbaka med mer Immediate Action. Detta är del nummer sju i serien med de snyggt silkscreenade fodralen, som numer är röda mot de tidigare gula. Denna EP är egentligen en sampler på en fullängds-CD - "Dublab Presents: Summer" ­som släpptes i somras på skivbolaget Dublab, men med stöd från Hefty för tillverkning och distribution. Varför samplern släpps nu, flera månader senare, tycker jag är lite märkligt, särskilt som sommaren lämnat oss åt mörkret för ett bra tag sedan. Dublab är egentligen en Internetradiostation för varierad, icke-kommersiell, elektronisk musik, men ytterligare en samlingsplatta ,­"Dublab Presents: Freeway" , har de tidigare hunnit släppa, då på bolaget Emperor Norton.

Först ut på den här tolvan är Burnt Friedmann & The Nu Dub Players med ett knappt två minuter långt intro bestående av en knastrig funkrockig loop med dubelement. Tyvärr tycker jag inte låten hinner släppa riktigt på den lilla tid den har på sig, den hade mycket väl förtjänat att sträckas ut ytterligare några minuter. Synd! Men sorgen lägger sig fort när Cody ChesnuTT kör igång sin r'n'b-influerade historia. Jag har ingen aning om vad han är för en stolle, men jag diggar honom. Hans soulmättade, lite nasala röst passar perfekt ovan den vibrerande elorgeln, i denna lite sentimentalt klingande låt, som jag håller som det vassaste spåret på EP:n. Vänder man på skivan dyker först Prefuse 73 upp med en typisk Prefuse 73-låt, varken mer eller mindre. Det kan inte gå fel när Scott Herren tar lite hip-hopbeats och lägger på sina värmande melodier. Mitt huvud börjar nicka per automatik. Sist ut är Beneath Autumn Sky, som tidigare släppt en trevlig EP på Hefty. Här tar det däremot inte lång tid innan man tror att man lyssnar på något släppt på Ninja Tune. Gillar man fortfarande hårda virveltrummor, kontrabas och en hög (vokala) samplingar kan man skatta sig lycklig, men jag tröttnar ganska fort.

Sammantaget tycker jag att det är en ganska trevlig fortsättning på Immediate Action-serien. Lite av ett sidospår rent musikaliskt jämfört med tidigare släpp i serien, men det är klart, vad är egentligen standard för Hefty? Bolaget måste tillhöra ett av de mest mångfacetterade, särskilt för att vara litet och oberoende. Låtarna på den här korta plattan är av hög kvalitet, men det är på inget sätt ett obligatoriskt köp. Trevligt för stunden hade jag inte desto mindre.

/ Magnus