RECENSION  

SCHOOLLY D
THE ADVENTURES OF SCHOOLLY D
CD - Rykodisc, 1987

Man kan förstås diskutera vem som egentligen var den förste gangster-rapparen. Det finns nog inget säkert facit, men min röst går till Schoolly D. Philadelphia-sonen var tidigt ute med rhymes om att skjuta folk, Gucci, gängaktivitet och cheeba-cheeba (y'all). Innan han började musikkarriären var han medlem i Parkside Killers, ett gäng där antagningskravet ska varit att man måste ha dödat någon. Naturligtvis kan man bestrida om det eller något annat av allt som Schoolly rappade om överhuvudtaget var sant, men det hör ju också till genren.

"The Adventures of..." som kom ut 1987 är en samlingsplatta som består av ett antal tidigare släppta album. Det absolut största spåret är "Saturday Night", berättelsen om de hårda bud som tilldar sig under en av Schoollys typiska lördagskvällar. Under låtens gång hinner han slå ner någon stackare, bli hotad av sin egen morsa med pistol och ovetandes ragga upp en transvestit. Lite som en typisk utekväll i Båstad för oss alla med andra ord. På skivan hittar vi också Schoollys näst största hit, "PSK - what does it mean". Den uppfyller alla gangsterkriterier med råge och var en av Ice-T:s stora inspirationskällor när han började. "I don't like rock'n'roll" står också ut. Den får ses som något slags svar på Joan Jetts "I love rock'n'roll" där Schoolly förklarar sin avsky för rockmusik och att han föredrar rap - "All you rock'n'roll lovers, we're knockin' you out, cause that's what rap is all about".

Musikaliskt sett är det rå lo-fi som gäller hela vägen. Det är enkla trummaskinsrytmer med lite för mycket eko på, aggressiv scratch från polaren DJ Code Money, ett och annat loopfragment och i princip inget mer. För att inte krångla till något i onödan producerade Schoolly allt själv, med det synnerligen unika soundet som följd. I allmänhet var han en fixare, man kanske till och med skulle kunna kalla honom renässansman. Inte nog med att han både gjorde beats och rappade, han drev också sitt eget skivbolag, distribuerade plattorna samt ritade de jäkligt snygga skivomslagen.

Schoolly D finns förstås fortfarande kvar där ute någonstans, det senaste han släppte var plattan "Funk'n'pussy" för tre år sedan. Den brydde sig naturligtvis ingen om, men materialet från "The Adventures of..." lever kvar och samplas välförtjänt på alla möjliga håll. Först ut var Beastie Boys som lånade raden "Lookin' at my Gucci it's about that time", från "Gucci Time", redan på "Licenced to ill". Men mest känt är annars det tunga beatet i "PSK - what does it mean?" som plockats av både DJ Premier (i Gang Starrs "Speak Ya Clout"), Prince Paul (i parodin "JOB - dat what they is") och Puffy (i hans remix av någon Limp Bizkit-låt - och fråga mig inte varför jag vet det). The Roots hyllade hjälten från hemkvarteren genom att använda beatet till "Saturday Night" extremt förtjänstfullt för ett par år sedan och nu senast var det Edan som gav Schoolly props i "Schoolly D knew the time" på sin "Sprain Your Tape Deck"-ep. Och just det, det var ju faktiskt Schoolly som sa "Back with another one of those block rocking beats" också, men det uttalandet kommer från ett senare album.

Till sist vill jag att vi alla lär oss stava till "Schoolly D" en gång för alla. "S". "C". "H". Två "O" och två "L" är det som gäller.

/ Per