RECENSION  

VIKTOR SJÖBERG
BETWEEN EACH LINE OF PAIN AND GLORY
CDR - dD Records, 2002

Den sympatiske ynglingen Viktor Sjöberg är en av de få i det här landet som ägnar sig åt instrumental hiphop på allvar. Det är naturligtvis något vi uppmuntrar till. Han har släppt en del material på det riktigt konstiga holländska skivbolaget dD Records men är fortfarande långt ifrån ett namn här hemmavid.

Det finns en hel del saker jag uppskattar med "Between Each Line...". För det första är alltihop diciplinerat sammansatt, endast baserat på uppgrävd vinyl, och samplingsurvalet är utmärkt med många sköna Rhodes-grooves, uppklippta mysgitarrer och annat trevligt. Oftast går tankarna till folket som återfanns i Ninja Tune och Mo'Wax andradivision under mitten av nittiotalet, men när det är som absolut bäst kan man faktiskt dra paralleller till genrens giganter - tidiga Vadims lunkande hiphop-fragment eller DJ Shadows melankoli.

Dock finns det en sak som sätter käppar i hjulen, nämligen trumljuden. Det låter, om man säger så, mer midi-trumkit än The JB's lite för ofta för att det här ska vara helt bra. Men med lite mer tyngd på den fronten är jag helt övertygad om att nästa släpp blir en pärla.

/ Per