RECENSION  

BIG BROVAS
NU FLOW
12" - Epic, 2002

Kul men bra. Tre missnöjda Londonare som gnäller över tillvaron i de nerslitna estatesen i södra London varvat med lite lättklädda damer från Nigeria, vad kan man mer begära?

Efter vad de här pajsarna anser som ett långt och hårt kämpande i musikbranchen - typ ett halvår - har de gjort slag i saken och satsat på ett säkert kort, plagiat. Outkasts "The whole world" har fått stå model för den här skapelsen men det är ju inte det sämsta och grabbsen har en fin känsla för vad som är smakfullt och inte. Det här halvplagiatet, för lite originellt är det trots allt, har gått från klarhet till klarhet som bara underground-projekt med bondröta kan. Ni vet, white label-tolva som spelas sönder av piratradion, litet konstigt bolag som pressar i Tjeckien, grabbarna distribuerar själva med tunnelbanan, börjar göra väsen av sig och får till en massor-med-pengar-deal med ett stort bolag som plöjer ner ännu mer stålar på en snygg video och så vidare.

Härom veckan seglade den här singeln in på topp tio i England och i utbyte mot förlorad undergroundkredd har de nu fått epitetet Englands största hiphop-hopp sedan Slick Rick ungefär. Outkast-stölderna är bra gjorda och texten är fyndig och övertygande utan att vara överdriven eller putslustig. Man har till skillnad från Big Boi och Dre låtit tre jättesnygga och jätteduktiga sångerskor klämma i med refrängen vilket ger låten ytterligare en dimension och videomässigt, vision. Om det är ett pr-trick eller om brudarna faktiskt kommer ifrån Nigeria låter jag vara osagt. Hela grejen doftar i alla fall superbrittisk självgodhet på ungefär samma sätt om pitebor beskriver sig själva efter en halva Explorer. Jag avslutar som jag inledde, bra men kul.

/ Captain Morgan