RECENSION  

THILGES 3
DIE OFFENE GESELLSCHAFT
CD - Staubgold, 2002

Det här är Wienbaserade Thilges 3:s första fullängdare efter att tidigare ha släppt en 3"-singel. Bara det formatet är ju bra och fortsättningen är inte heller så dum. Thilges 3 har funnits sedan 1996 och bildades genom en serie löst sammanfogade livespelningar. Det är även i just liveframträdanden som "Die offene Gesellschaft" har sin grund. Skivan består av både studio- och liveinspelningar gjorda i den lilla byn Feldkirch i Österrike. Livespelningarna är gjorda i aningen annorlunda miljöer, bland annat på ett barnhem och i ett buddhistiskt kloster framför en publik av munkar och på skivan hörs, förutom Thilges 3:s musik, även ljudupptagningar från just de miljöer konserterna hölls i. Det är kanske även här man kan dra paralleller till skivans titel, som översatt blir ungefär "Det öppna samhället". De något udda inspelninsplatserna är ju också en del av samhället trots att det inte är platser som gemene man har kontakt med i sin vardag. Samhället och världen består helt enkelt av även andra saker än vad vi normalt kallar vardag…

Thilges 3 säger sig skapa sin musik med "elektroakustiska installationer i livemiljö" och det låter kanske inte så dumt. Resultatet är dock inte särskilt unikt men ganska trevligt. Produkten av deras experimenterande är lugn och småputtrande elektronisk musik. Ibland med takt, ibland rena ljudexperiment. Det är repetativ musik med små förändringar under lång tid vilket allt som oftast gör den här genren gott. Skivans första spår, "es könnte auch anders sein", och egentligen hela skivan, får mig att tänka på Einstürzende Neubautens ”Haus der Lüge”. Inte så mycket för att musiken låter likadant utan snarare för att ljuden som används påminner om varandra. Det är till och med aningen svårt att avgöra om det är elektroniska eller akustiska instrument man lyssnar på. Även skivans fjärde spår, "Spinnich", är en trevlig sak. I början en löjlig och enkel melodi som så småningom behandlas med en analogsynts alla reglage och till slut sveper omkring fint i högtalarna.

I sin helhet en trevligt försiktig skiva som tar en stund på sig, men det gör den bara gott. Kanske är hela idén med ett konstärligt koncept som ligger bakom alltihop aningen pretentiös men det är egentligen ingenting att bry sig om. Thilges 3 låter alldeles utmärkt ändå.

/ Christoffer