RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
SAMPLER #4 / MILKLAND 1
CD / 7" - Safe As Milk, 2002

Den fjärde upplagan av den norska Safe As Milk-festivalen gick av staplen i somras. Förutom lokala förmågor gästades de bland annat av laptop-maestron Fennesz. Dumt nog var festivalen lagd så gott som samtidigt som den svensk-danska motsvarigheten i Norberg, vilket effektivt hindrade besök från redaktionen. Som plåster på såren dök det dock upp en CD-skiva för ett tag sedan som samlar några av de artister som framträdde på festivalen. Innehållet är femtio procent indie och femtio procent rejält experimentell laptop-musik - en lite märklig kombination, men det är ju något som verkar gå hem nu för tiden.

Så hur bra är det då? Jodå, riktigt hyggligt. JR Ewing och Årabrot rockar utan tvekan, (Lyd)2 gör detsamma, men med mer kraut, och både Jazzkammer och Lasse Marhaug surrar på utmärkt vis. Det mesta håller schysst klass förutom ett par Radiohead-diggare som inte är något vidare. In alles är det kanske inte en skiva att springa benen av sig för utan snarast något som borde vara trevligt att äga som souvenir från festivalen ifråga.

Safe as Milk är naturligtvis också ett skivbolag och deras senaste släpp är en sjua på mjölkvit vinyl med titeln "Milkland 1". Här får alternativrockarna This Is Music Inc ena sidan medan glitch-snubben Andreas Meland tar den andra. Och även här blir betyget hyggligt. This Is Music Inc kommer igång med skön dissonans efter ett tag och Meland framstår som en lite hetsigare variant av Oval. Inte alls fel när man sett till att spela det på rätt varvtal.

/ Per