RECENSION  

WARRIOR KING
VIRTUOUS WOMAN
CD - VP Records, 2002

Så har det man inte trodde kunde hända hänt. VP har strulat till det å det grövsta för en av sina artister och helt i konkurrenten Greensleeves anda skjutit upp och försenat debutplattan för stackars Warrior King i nära nog ett år. Det är dock en lysande skiva som till slut släpps till de tålmodigt väntande. Man har också genom att ta med Warrior Kings senaste sjuor fått plattan att framstå som någorlunda vältajmad och aktuell även om man naturligtvis gjort en jättegroda genom att inte komma ut med debutalbummet samtidigt som hela västindien och halva västvärlden trallade "shoba shobai" i takt med att "Virtuous woman" klättrade på diverse topplistor världen över. Den är med här men känns mer som Härnösand än Tylösand så här passs långt efteråt.

En verklig höjdpunkt är däremot "Education" på Gregory Isaacs gamla "Storm"-riddim. Titeln i kombination med med den medvetna imagen som krigarn har skvallrar om att kunskap är makt och givetvis nyckeln till att komma ur fattigdomsfällan som ju är ett välbekant tema hos dreadar i västra Kingston. Jag har i en tidigare recesion hyllat "Never go where the pagans go" och det vidhåller jag även om den på CD:n presenteras under det något felstavade namnet "Pagans". För den som gillar Terry Linnens version av R. Kellys "The Worlds Greatest" finns på samma "Rock me"-riddim "Empress so divine" och den blir frun lite varm inombords av när jag trallar medan jag diskar.

Man har inte direkt spräckt budgeten genom att ha med gästartister. Halvdann sång av Jah Mali och skrik och gap av den förjävligt överskattade poeten, eller vad han nu kallar sig, DYCR är allt. Men annars håller materialet kanonklass och borde tilltala alla som gillar reggae, fanatikerna såväl som nybörjarna. Gnällspiken och vinylfantasten i mig upplyser dock om att VP har fulat sig och tagit bort hela fyra låtar plus en remix från trettiotre-varvaren, det kunde de väl ha bjudit på när de ändå tabbat sig med den gruvliga förseningen?

/ Captain Morgan