RECENSION  

COLDCUT
JOURNEYS BY DJ - 70 MINUTES OF MADNESS
CD - JDJ, 1995

Året var alltså 1995 när de båda Coldcut-herrarna Black och More beslöt sig för att försöka få ner det de gjorde i sitt radioprogram "Solid Steel" på Londons Kiss FM varje lördagsnatt på en CD. Resultatet, de här sjuttio galna minuterna, blev en extremt eklektisk mix av så gott som allt som kunde hittas i skivbackarna i Ninja Tune-laboratoriet. På skivomslaget skrivs att "This is not a mechanical mix of four-to-da-floor bland-bag house tracks; its style is more inspired by classic mix records such as Double Dee and Steinski's 'Lessons 1-3' and Grandmaster Flash's 'Adventures on the wheels of steel'", och för en gångs skull ligger det faktiskt något i namn-droppandet av dessa föregångare. Inte minst för att Coldcut inte ligger så långt efter i pionjärligan själva, men också för att det handlar om klipp-och-klistrande av så maniska mått att vilken som helst av dessa gamla mästermixare skulle varit stolta.

När man stoppar skivan i spelaren kastas man snabbt och oväntat in i ett rasande parti jungle. Just det, inte drum'n'bass utan gammal god jungle. Vi hör bland annat Dillinja och Photek - under det tidiga aliaset The Truper - svänga ihop smattrande snare-trummor. Därefter flänger vi vidare in i en omgång typisk cut-and-paste-musik med ett brett urval av tidiga Coldcut-produktioner såväl som Mantronix helt enorma "King of the Beats" och Gescoms "Mag" (gissa om de där Booth/Brown-producerade spikraka hiphop-beatsen förvirrade bekantskapskretsens Autechre-diggare?). Därefter vrids tempot ner ytterligare och vi hamnar där man vant sig vid att ha Ninja Tune, i ambient och trip-hop-facket med en och annan DJ Food-bit, i alla fall en stund. Efter avslutningen med blandade godingar, Red Snappers "Hot Flush" ihopmixad med signaturmelodin till Doctor Who till exempel, är man närmast utmattad.

Ska jag pinpointa den sekund i hela mixen som är allra bäst så blir det precis när Plastikmans "Fuk" scratchas över till Coldcuts "Mo beats" med hjälp av ett James Brown-"hit me!". Jag vågar gissa att det är en övergång som inte görs så ofta och det är precis de där detaljerna som gör skivan till vad den är. Coldcut gör det aldrig lätt för sig utan blandar det oväntade och pressar in så mycket de kan hela tiden; spoken word-partier, scratch, acapellor och ljudeffekter. Allt från Jello Biafra och Junior Reid till BDP och trailern till "Plan 9 From Outer Space" sätts i helt nya sammanhang. Inte så stilrent kanske, men Coldcut är ju Coldcut.

Det kan tyckas att i dagens Avalanches-värld med Protools i varenda dåres källarstudio så borde den här skivan inte vara så intressant, men gammal är äldst och den håller alldeles utmärkt. Du gör rätt i att leta upp nysläppet som kom för några månader sedan. Rock om.

/ Per