RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
BLUE SKIES AN' CLEAR
2CD - Morr Music, 2002

Se där ja, en ny samling från Morr Music. De har ju tidigare släppt en samling med bland annat Morrissey-covers och den här samlingen följer samma koncept. Nu är dock Morrissey utbytt mot Slowdive. Upplägget är sådant att på en av de två cd-skivorna finns enbart Slowdive-covers och den andra är en traditionell samlingsskiva med i stort sett samma artister som på coverdelen av släppet. Slowdive vet jag inte så värst mycket om mer än att de var ett av de mer framstående banden när shoegaze-eran var som störst. Tydligen var - om den nu inte finns fortfarande - detta en genre som även skivbolagsbossen Thomas Morr varit inblandad i och det är där någonstans som den här samlingen har sin grund.

Hur går det då när företrädelsevis elektroniska projekt ger sig på tolkningar av introvert gitarrmanglande? Både bra och dåligt, faktiskt. Många av Morr Musics artister har ju inte visat sig främmande för gitarrer eller andra akustiska instrument och det är nog de som lämnar störst intryck här. De mer elektroniska bidragen blir ofta något urvattnade ekon av åttiotalets deppiga syntband. ISAN kan stå som exempel för detta med sin cover av ”Waves”. En riktigt tråkig variant med överdrivet brittisk sångröst. Tyvärr får jag onda minnen av katastrofala svenska syntband av Elegant Machinery-typ när jag hör detta, och det kan väl aldrig ha varit meningen. Bättre blir det då när exempelvis Limpkollegorna Manual tar sig an titelspåret. Liksom Limp så handlar Manual till stor del om gitarrer med storslagen och harmonisk elektronik och just det här spåret är ett mycket avslappnat och behagligt stycke musik.

Tyvärr faller några av coverspåren på de olika gruppernas sångare. Flera av dem, i stil med ISAN, försöker verkligen sjunga bra men kan inte och resultatet blir då endast i stort sett ointressant. Bättre är då att göra som Hermann & Kleine och helt enkelt använda samma sångerska som på deras utmärkta album "Our Noise". På coversamlingen tolkar de "Dagger" och lyckas skapa en väldigt akustisk version med svävande kvinnlig sång. Mùm, som följer direkt efter, lyckas också fint med en svår och vemodig variant av "Machine Gun". En nästan övertydlig kontrast mot de mindre bra bidragen.

Konceptet som Morr Music använder här, alltså en cover-cd och en "vanlig" samling är oerhört trevligt men just cover-cd:n når inte riktigt ända fram. Samlings-cd:n är faktiskt betydligt trevligare. Jag måste nu passa på att hylla Ulrich Schnauss som finns med på båda skivorna. Detta är en ny bekantskap för mig och hans två bidrag är riktigt lyckade. Det rör sig egentligen om musik som jag inte riktigt gillar, aningen svårbeskrivet men det handlar om svävande, harmoniska ljud men inslag av sång och ett förbaskat fint trummande. Schnauss bidrag på icke-cover-cd:n heter "Wherever you are" och är en aningen krautrockinfluerad historia med akustiska och elektroniska instrument om vartannat, och kanske framförallt oerhört välgjort och svängigt. Även Future 3:s musik innehåller akustiska och elektroniska element, och deras cover på ”Allison” är en finstämd sak där sångaren låter precis som Bernard Sumner. Det är dock deras andra spår som verkligen är intressant. Förmodligen har de tagit en av sina låtar i stil med "Allison" och sedan vänt, vridit och datoriserat den. Resultatet, kallat "Stuff", är genialt bra och trevligt. Lätt upphackade harmonier med en smått knarrande takt blir ett av skivans absolut bästa spår. Givetvis gör Limp och även Manual bra ifrån sig. Manuals "Summer Haze" påminner mycket om hur Limp låter på sin fullängdare "Orion", inte särskilt elektroniskt utan med massor av gitarrer och ett enormt stort ljud i allmänhet. Limp själva kör vidare på samma linje i sin "Silent Running" som avslutar hela samlingen. En aningen ledsam piano/gitarr-historia med ett fint och jazzigt beat. Samlingen kunde inte ha slutat bättre.

Helhetsintrycket dras tyvärr ner en aningen på grund några mindre väl genomförda covers men i stort sett känns hela samlingen väl sammansatt. "Blue skies an' clear" är ett alldeles ypperligt sätt att lära känna Morr Musics artister. Konceptet är som sagt mycket intressant och trevligt och jag är fullständigt övertygad om att det kommer att släppas fler samlingar enligt samma mall framöver.

/ Christoffer