RECENSION  

DJ K-SALAAM
REAL DJ'S DO REAL THINGS
CD - Rhymesayers, 2002

Minneapolis-DJ:n K-Salaam levererar här sin andra mix-CD, sjuttioåtta minuter underground-hiphop. Trevligt nog har han fått till en deal med det lokala superbolaget Rhymesayers - hem till fina gossar som Slug och Mr Dibbs - och det kan säkert leda till rejält med uppmärksamhet, något som Salaam definitivt gör sig förtjänt av.

Det hela öppnar väldigt imponerande. Inom tio minuter hinner han fyra av två kraftfulla scratch-intros, exklusiva spår från både Micranots-medlemmen I Self Devine och The Arsonists, såväl som godingar från Rakim och Organized Konfusion. Resten av tejpen håller inte samma monstertempo men det är väldigt jämntjockt, på ett bra sätt. Bra urval, smarta och skickligt scratchade interludes (favorit: ett kort parti med gamla ragga-riddims) och precis så välmixat som man vill ha det.

Några poäng för orginalitet blir det dock inte. Det är kanske lite synd att det inte finns något direkt tema eller någon linje, det brukar vara det som kan göra mixtapes riktigt intressanta. Det som står ut mest är det avslutande spåret, en lång politisk spoken word-harrang från poeten Suheir Hammad. Och intressant nog så fortsätter detta tema in i CD:ns texthäfte där Salaam passar på att ventilera sina åsikter om Bush den andre och situationen i Palestina. I min mening är han kanske lite väl ensidig, men trots allt är det ett konstruktivt sätt att använda utrymmet. Jag antar att det här är den första hiphop-mixtapen någonsin som kommer med en uppsats i statsvetenskap.

/ Per