RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
CIRCLE 0
2CD - Fylkingen, 2002

Med hjälp av producenten Mikael Stavöstrand ger sig konsttyngda Fylkingen in i den nya världen av technoinfluenser, kneprytmer och sinusvågor. Åtminstone för tillfället. "Circle 0" varit på gång länge och två år har säkert passerat sedan de första bidragen till skivan färdigställdes. Det är en imponerande skara musiker som Stavöstrand har skakat fram, dels ur internationell, men främst ur svensk synvinkel. Här samlas nämligen storheter som Taylor Deupree och Richard Chartier, TV Pow och Stillupsteypas Heimir Björgulfsson, Kid 606 och Dion Workman, samt en lång rad svenska stjärnor som Stavöstrand själv, Folie, Andreas Tilliander, Smyglyssna, Bauri, Ronnie Sundin och Hazard. Vi får dessutom två skivor i paketet, var och en med en utpräglat egen stil.

Andreas Berthling inleder första CD:n, sin vana trogen med ganska lite ljud. Den här gången använder han ändå ett tätare ljudflöde än tidigare, när vad som låter som granulerade atmosfär-fioler spelar upp en sorglig liten melodi i bästa minimalister-tolkar-Fenn O'Berg-anda. Den minimalistiska modellen är sedan den regerande under hela första skivans gång. I Richard Chartiers fall utan FennO'Berg-tankar men med avgrundsdjup bas och i efterföljande Dead Letters Spell Out Dead Words fall i form av ett snurrigt surrande som inte kan bestämma sig för var någonstans i högtalarna det ska landa.

Bland de övriga på första skivan förtjänar bland annat B.J. Nilsen, alias bl.a. Hazard, att lyftas fram. I likhet med den alltid imponerande Jonas Lindgren har han lyckats skapa växande ljudkonstruktioner som nästan trycker bort en från stereon. I Nilsens fall handlar det om stålverksmuller och i Lindgrens fall om halvmörka ambient-pads och found sounds. Dessutom medverkar Ronnie Sundin, här under namnet Ronsun, med ett tidvis tyst, tidvis sinusvåg- och interferens-tätt tiominutersstycke och efter honom tar Taylor Deupree vid med "Clip Froward", några minuters laptopkvittrande.

Väl inne på andra skivan kan vi konstatera att hyperminimalismen från den första är nedtonad, och kompletterad med nya rytmer och en del dub-känsla. Nya bekantskapen Pfeffenbauer inleder med "Sound001", en ganska trevlig låt som lånar alla dub-technons attribut, men som ändå inte är speciellt dubbig. Sedan passerar vi en Kid606-låt som faktiskt passar in och Grecls mekaniska dub-konstruktion och landar hos Andreas Tilliander, här som Mokira. Han bidrar med "Bark", en kortare variant av Barklong som fanns med på singeln "Kuket" som släpptes förra året. Eller om det kanske är "Barklong" som är en längre version av "Bark". Hur som helst är det en bra låt.

Porte, för övrigt aktuell med en tiokronorsskiva på Garmonbozia Productions, hinner imponera lite med nån slags knastrig dator-variant av shoegazer-rock, innan det är dags att förvånas över Tennis, vars release på Bip-Hop vi har spytt ganska mycket galla över tidigare. Sista halvan av "The Interview" är nämligen helt OK, och påminner något förvånande om Yazoos "I Before E Except After C" och en del andra röstfragmentlåtar.

Mikael Stavöstrand gör det han kan bäst och skapar ekande, avgrundsdjupt knastersväng, denna gång kryddat med lite Cyclo-pip. Efter ett monotont mellanspel av Minimalistic Sweden följer Folie upp ensam med skev men klassisk elektronica i sympatiska "Fasad" och skivan avslutas därefter av Silent Comfort, dvs Bauri. Han levererar elva minuter tracker-dubbig låt som inledningsvis faktiskt är ganska träig. Den växer emellertid i takt med reverbet och blir efterhand allt trevligare.

Som samlingsskiva, och speciellt som dubbel-cd, betraktat är "Circle 0" ovanligt väl sammanhållen, samtidigt som de flesta låtarna dessutom är riktigt bra. Musiken ligger faktiskt i rätt ordning och passar ihop, vilket gör det här till något så ovanligt som en samling som man kan lyssna på från början till slut med behållning. Om det hade varit så att det gick att köpa Fylkingens skivor någonstans hade jag rekommenderat er att gå dit på stört och kolla upp det här.

För övrigt anser vi att Fylkingen bör renoveras.

/ Petter