RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
OLD TO THE NEW
CD - VP Records, 2002

Återvinning på hög nivå är vad det här handlar om. De vid det här laget osannolikt erfarna Steelie och Clevie har i en hyllning till sin förebild på producentsidan, Joe Gibbs, samlat ihop '78-års avgångsklass för återträff och nyinspelningar, och sedan kryddat med dagens elit från alla delar av reggaespektrat. Superklassiker och dunderhits, alla av det aningen mjukare slaget - med tanke på Gibbs uttalade kärlek till kärlekssånger.

Alla nyinspelningar är gjorda med originalartisterna, förutom ett par låtar där originalen helt enkelt inte är bland oss längre. Till exempel gör Richie Stephens en storartad version av Dennis Browns "How could I leave" och det helt utan att härma eller med olika skojiga studiotricks försöka låta som kronprinsen. Detsamma gäller för Glen Washington som ger sig i kast med Browns kanske största hit någonsin, "Money in my pocket".

Den som gillar duetter får en rejäl dos på skivan. Den mycket sympatiske Junior Kelly rycker upp sig ett snäpp extra tillsammans med JC Lodge i hennes ursprungliga superhit "Someone loves you honey" som för övrigt också finns med i soloversion av JC som bonusspår på cd:n. Ce'cile brukar man ju kunna lita på men hon har uppenbara problem att sparras med stensäkre Barrington Levy som är i högform på "My woman". En annan verklig klassiker är Cultures "Two sevens clash". Här är det nästan omvänt läge om man jämför med Ce'cile och Barrington. Anthony B går in och dominerar, helt enkelt, och Culture gör vad dom kan vilket inte är så lite i och för sig. En verkligt skum kombination får man väl ändå säga att Sean Paul och Sasha är. Resultatet "I'm still in love" är precis lika skumt och på en annars så helgjuten platta är det en gåta hur den här har slunkit med. Övriga medverkande gör långt ifrån bort sig men överaskar kanske inte heller. En sån som Freddie McGregor kan ju egentligen inte misslyckas och med ett grundmaterial av den här kalibern undrar jag om man inte kan få betala lite extra till VP när man köper skivan, för det gör man.

/ Captain Morgan