RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
DANCEHALL 101 VOL. 3 & 4
CD - VP Records, 2002

VP har två år efter att de släppte de två första delarna av "Dancehall 101" bestämt sig för att vi inte har lärde oss tillräckligt. De skickar därför tillbaka oss till skolbänken för att plugga in några fler dancehall-classics från åttio- och nittiotalet. Konceptet att samla gamla hits är inget nytt under solen, men de har faktiskt lyckats rätt bra med det i den här serien. Ettan och tvåan hade ett något bättre urval och ibland känns det som om några av låtarna som finns med här helt enkelt var för dåliga för att få komma med på de utgåvorna. Det får en att undra om det kanske inte hade varit bättre att skära ner på mängden och nöja sig med att stanna på volym 3 i den här rundan istället. Men trots det är resultatet långt ifrån dåligt.

Du har förmodligen redan hört de flesta av låtarna och det är ett utmärkt tillfälle att samla på dig de klassiker som saknas i samlingen. Är dina öron däremot ovana vid dancehallrytmer från Jamaica så är det här ett bra sätt att träna upp dem. Leta reda på de två första volymerna och köp de här så har du bra täckning över de senaste tjugo åren. Extra respekt till VP för att de tar med Ini Kamozes "Hot stepper". Vågar de plocka med "Jamaican in New York" på nästa volym också? Jag är dessutom extra glad över att Tenor Saws "Golden Hen" är med, min sjua är nämligen bruten på mitten.

En liten varning till alla er som tänkt köpa samlingarna på vinyl är att alla låtar inte är med. Konstigt nog ligger till exempel "Ring the alarm" bara med som extraspår på cd:n. De kanske räknar med att du redan har den, och det stämmer väl?

/ Niklas