RECENSION  

TWINE
RECORDER
CD - BipHop Records, 2002

Twine, alltså amerikanerna Greg Malcolm och Chad Mossholder har, för att uttrycka det enkelt, gjort ett alldeles fantastiskt album. Nästan lika fantastiskt är att det är släppt på BipHop Records och albumet borde då bli BipHops första bra släpp (egentligen hade vi bestämt att aldrig mer recensera något från BipHop, men det är ju dumt när de börjat släppa bra saker / red anm).

Börjar man i fel ände så finns det en bonusvideo med på cd:n och den säger egentligen allt om hur Twines musik låter. Videon är gjord till låten "Where things seem to glow without end", som är en aldrig upphörande gitarrslinga som växer fram ur ett hav av fragmentiserat knaster, medans det visas bilder av molntäckta skyar som småningom smulas sönder av svårbestämda färger och former med lite-för-nära-tv:n-brus. Det hela passar alldeles utmärkt till musiken.

Man skulle kunna dra paralleller mellan Twine och Oval när det gäller söndersmulandet av existerande "hela" ljud, trots att slutresultatet inte blir speciellt likt. Där Oval totalt hackar sönder ursprunget bygger istället Twine enorma ljudkulisser blandat med fint brus och elaka störningar. "Recorder" är överhuvudtaget ett fragmentariskt album genomgående färgat av en mystiskt och aningen otäck stämning. Musiken innehåller mängder av problem i form av hack, repeteringar och ljudexperiment i allmänhet. Den struktur som finns bildar en stor och stämningsskapande bakgrund till det övriga, nästan påfrestande glimtarna ur en okänd ljudvärld. I flera spår finns en sorts ekande takt, som visserligen inte följer någon direkt takt. Detta blir tydligt i smått otroliga "Cign" som är ett inferno av ekande, studsande ljud som spänner över hela frekvensområdet och fullständigt kör över lyssnaren. Fantastiskt bra. Fenneszanknytningar finns också, och då kanske tydligast i inledningsspåret "None Some Silver" där en gitarr försöker göra sig hörd genom en bedövande förgrund av oljud.

Trots nämnda Oval- och Fenneszstämningar så låter Twine inte riktigt som något annat jag hört. Jag skulle vilja utnämna "Recorder" till en av de mest intressanta skivorna hittills i år. Med enorma kulisser av ljud och en aningen obehaglig stämning blir det helt enkelt en spektakulär lyssningsupplevelse.

/ Christoffer