RECENSION  

BEENIE MAN
TROPICAL STORM
CD - Virgin, 2002

Den omtalade super-sellout-plattan från Beenie Man är slutligen tillgänglig för den breda - annars lyssnande på Bryan Adams och Westlife - massan. Ungefär så har förhandssnacket låtit men efter att ha lyssnat igenom doktorns senaste hopkok av ragga, r&b, hip hop, pop och UK garage tycker jag ändå att kritiken att han sålt ut är lite väl grovt tillyxad. Jag tycker han gör helt rätt i långa perioder av skivan. Helt klart är det hela anpassat till de amerikanska tonåringarna och musikjournalisterna men om diverse halvpajjiga rappare kan komma undan med vad som helst så länge den förbannade Ashanti sjunger refrängen tycker jag att Beenies och Janet Jacksons "Feel it boy" står sig bra i jämförelse.

Precis som på förra skivan, "Art & Life", spretar det rejält. Hiphoppen är i den här rundan en kombination med Li’l Kim, "Fresh from yard", som jag måste säga överaskar positivt även om det känns lite krystat när Li'l Kim lägger sig till med patois här och där. Men vafan - hon låter kåtare än Lady Saw och knäcker enkelt Wyclef som med sitt helkassa flow och sin trötta produktion pajade hiphopviben totalt på förra skivan. Lady Saw deltar för övrigt också på skivan tillsammans med Sean Paul. De gör väl inget spektakulärt men med ren rutin och hederligt lagspel ror de hem "Bossman" utan besvär.

För att inte helt förlora sig i en bling-bling-dröm där Timbaland lagar frukost på sängen har Beenie lagt med ett par av sina senaste singlar från hemmaplan. Den bästa av dessa är "Miss L.A.P" på Buy Out-riddim. "Party hard" på egna labeln Shocking Vibes i kombination med den mystiske J håller däremot aningens lägre klass.

Speciellt till oss européer och framförallt britter har den finurlige Moses Davis (som hans mamma säger) dessutom gått in i studion med mina grannar! I samma bostadsområde som mig har nämligen So Solid Crew sin bas och studio och där har de tillsammans presterat "Yagga Yo", och ja vad säger man? UK Garage som låter exakt som man förväntar sig av So Solid Crew och Beenie som smyger in som en i raden av hypersnabbtjattrande mc:s för att toppas med en sångsnutt av Lisa Mafia, So Solids enda sångfågel. Lagom kul.

På det hela taget är dock "Tropical storm" en riktigt bra skiva om man tar den för vad den är. Det finns visserligen lite eller inget att hämta för de inbitna dancehallfansen och i reggaeväg är det tunnsått men i den så kallade crossover-genren är den inte hälften så utstuderat plastig som Shaggys "Hot shot" och bara en tredjedel så töntig som Will Smiths senaste Men in Black-spektakel. Jag tror att den här plattan kan hitta en publik så pass långt upp i åldrarna att den kan skapa drag på ungdomsgårdarna och lämna kvar Shaggy som kung över dagisbarnen.

/ Captain Morgan