RECENSION  

BELLES IN MONICA
WHAT D'YA NEED
12" - Urban Elite, 2002

Jag har ingen aning vad "Belles in Monica" betyder. Det låter ju förhållandevis mesigt men borde i rimlighetens namn vara slang för något hårt, när det nu är namnet på en hiphop-trio från Glasgow. Skotsk hiphop hör man ju inte varje dag och den här tolvan är inte en helt oangenäm upplevelse heller.

Tre remixar och ett orginalalster står på programmet och A-sidan börjar med Unsung Heroes version av "What D'ya Need". Unsung Heroes är ett av de mer välkända brittiska produktions-crewen, som precis som exempelvis The Creators och Nextmen uppnått hyggliga framgångar genom att arbeta med amerikanska mc:s. Här får de till ett schysst, lite småplottrigt beat - inget som gör att man skadar nackmusklerna permanent, men en aning ömt blir det allt. Ett stort plus för scratchandet av gammal James Brown, det är inte något man hör för ofta nu för tiden. Men det som gör låten riktigt intressant är Belles in Monica-rapparen Kruze som har en mycket unik stil. Orden bara rinner ur honom på ett svårbeskrivbart sätt.

Kruze talanger som mc är alltså klara, dessvärre är hans producerande inte på riktigt samma nivå. Belles in Monica borde kunna låta intressant, med den udda line-upen mc, dj och gitarrist, men det egenproducerade spåret på singeln -"Skitzophonetic" - faller platt. Trumljuden saknar tyngd och den allmänna känslan är lågbudget. Dessvärre är "Skitzophonetic" också en av de bästa låtarna från gruppens kommande fullängdare "Resistance is Futile" som jag kan passa på att hissa en varningsflagga för redan nu. Den är inget vidare, trots att de samplar en hel del Bill Hicks.

På övriga två spår är det Glasgow-scratcharen Krash Slaughta som sköter remixandet, en kille som har evig hjältestatus i min värld tack vare den enorma version han gjorde av ragga-big beat-kungarna Monkey Mafias klassiska "Blow the whole joint up" för ett par år sedan. Här uppnår han inte samma jättenivå men det är fortfarande bra, stundtals väldigt bra. "Resistance is Futile"-remixen har den hårdaste ljudbild jag hört på länge.

Belles In Monica får godkänt, fast kanske inte så mycket på egna meriter. För er som tycker att Sandbox Automatic och hiphopsite.com gjort det för lätt för allmogen att få tag på ny indie-hiphop och behöver hitta något ingen annan har hört talas om kan den vara värd att kolla upp.

/ Per