RECENSION  

PELLARIN
TANGIBLE ABSTRACTIONS
CD - Couchblip!, 2002

Den trevligen dansken Lars Pellarin, till vardags verksam som knastrande laptopkille i rockbandet Printer, stack till oss sin solodebut i elektronikbranschen sent en kväll i Norbergfestivalens öltält. Skivan, släppt det lilla på australiensiska bolaget Couchblip!, har han döpt till "Tangible Abstractions". Trots den något torftiga titeln så är skivan faktiskt en riktigt trevlig bekantskap.

Redan första låten avslöjar att Pellarin har gett sig in i Warp-området och alltså valt att verka i en farlig genre. Troligtvis inspirerad av tidiga Autechre, Boards of Canada och en del av deras tyska efterföljare finns det en stor risk att man bara upprepar det någon annan redan gjort bättre. Många är de musiker som försvunnit i skuggan av sina idoler, enbart för att de själva inte lyckats göra om deras idéer till sina egna. Men på "Tangible Abstractions" undviks emellertid de flesta fällorna på ett ganska stiligt sätt. Med ett ganska stort mått melankoli och en hel del surrande diskant skapar Lars sin egen version av de gamla elektroniska idéerna. Pellarins snabba vändningar och sprakande fantastiska konstruktioner gör att det ändå låter fullständigt modernt.

Skivans absoluta höjdpunkt heter "Polite", och är en över fem och en halv minuter lång, men ändå alldeles för kort, låt baserad på en otroligt fin liten melodislinga. Skivans sämsta låt heter "us us us" och är en remix på en låt av tidigare nämnda Printer. Även denna låter egentligen ganska bra men förstörs ändå helt och hållet av en alldeles för påträngande bastrumma och liknar därför vilken gammal Funkstörung-remix som helst. Utöver den låten, som för övrigt ligger sist och enkelt kan ignoreras, är det här definitivt en bättre skiva än det mesta som släpps i genren. Inte minst tack vare just den suveräna "Polite".

/ Petter