RECENSION  

DIVERSE ARTISTER
LIKE MOUNTAIN
Riddim - Fire House Crew Records, 1996

1996 års mest concious riddim torde ha varit Like Mountain. Att The Fire House Crew som proddade menade allvar råder det inga tvivel om och line up:en innehöll riktigt hårda rastatyper i den nya bobodread-skolan såsom Capleton, Anthony B, Jah Cure och naturlisch Sizzla. Glatt ovetande om Sizzlas mer extrema uttalanden och åsikter satt jag på en nattklubb på Barbados när jag hörde Like Mountain för första gången och tyckte att det lät ställningstagande som inget annat jag hade hört. Den klagande oboen i introt får jag fortfarande lätt gåhud av och som alltid när kete-trummor är inblandade är det svårt att sitta helt still. Säkert var dreadarna redan igång och gick på högvarv med Bobo Ashanti och allt vad det heter men för mig var versionerna och personerna på den här riddimen lite av ett startskott på conscious-reggaens nytändning. Sedan dess har det blivit en självklar ingrediens på i stort sett alla riddims som släpps att ha med en eller två versioner med mer medvetna individer som upplyser om renlevnad, Haile Selassie och homofobi i nänmd ordning.

1996 var Capleton inte en bjässe på dancehallscenen men redan då hade han lyckats skaffa sig en protégé i Jah Cure som sedan utvecklats till att vara nära nog en karbonkopia av mäster C själv, möjligen frånsett det pinsamma fängelsestraffet som Jah Cure just suttit av. Capletons version på Like Mountain är en uppmaning att kämpa i enad front av så stora mått att Ådalen 1931 framstår som en klassfest. Titeln är passande nog "Rising up" och ligger textmässigt ungefär mitt emellan Bob Marleys "Redemption song" och Blå Tågets "Staten och kapitalet". Anthony B gjorde också hyggligt ifrån sig i "Lava" där han i sin karaktäristiska tungvrickarstil gjorde en stor sak av "iley, haile" vilket var den så kallade catchphrase han använde sig av innan hans nuvarande varumärke "Yagga yao" togs i bruk. Jah Cure var och är, som alla vet en rasta av det mer militanta slaget och i synnerhet här i början av sin bana som artist brann han nästan bokstavligt talat för rastafarirörelsen i sitt bidrag som lagom fantasifullt hade namngivits "Chant rastaman".

Så till den sjutummare som gav riddimet sitt namn - på "Like mountain" hittade vi då Sizzla Kolonji. Vid tidpunkten var han blott tjugotre fyllda men redan makalöst medveten om världens alla orättvisor och på ynglingars vis satt han förstås också inne med lösningen på det hela. Just i den här versionen menade han att man inte behöde oroa sig nämnvärt över Babylon eftersom en viss Haile Selassie skulle ta hand om det värsta strulet om man bara var honom tillräkligt tillgiven. Det finns en underton av besvikelse över Babylon snarare än det vitglödgande hat han uppvisar nu för tiden. Den här låten är också inspelad på den tiden Sizzla var mer av en singjay vilket jag tycker han borde gå tillbaka till lite oftare men det är kanske mer hans än mitt beslut. I vilket fall undrar jag om artister i stil med Junior Kelly eller de nya stjärnskotten Turbulence och Chesidek hade lyckats så pass som de gjort om inte Bobodreadar som dessa hade tagit tag i det hela på det kraftfulla sätt som skedde i och med Like Mountain riddim.

/ Captain Morgan