RECENSION  

JOHAN SKUGGE
OBJECTS AND BUILDINGS
2LP - Source, 2002

Efter att ha spelat bas i bland annat Yvonne och Rockmonster verkar hans karriär ha ändrat bana något. Allt utom datorerna står förmodligen i garderoben för Johan Skugge har bestämt sig för att lira lite clicks and cuts-techno, både ensam och i click/rock-bandet Harlem (clicks and cuts är det nya big beat). Och det gör han med den äran, uppbackad av ingen mindre än David Moufang och hans klassiska Source Records.

Det visar sig dessutom att han passar in väldigt bra i den stockholmska elektronik-samfälligheten. Utrustad med gamla datorer och freeware-program hamnar han ljudmässigt strax bredvid Mikael Stavöstrand, som passande nog också kommer att ge ut en tolva med Skugge på sin label Mitek inom kort.

Det här handlar alltså om digital, minimalistisk musik med ena foten i den experimentella electronican och den andra i house och techno-världen. Korthuggna bastrummor samsas om utrymmet med dub-ackord åt vocoder-hållet och finmalet knaster som bildar svängiga subrytmer. Men allt på skivan är inte nedbantad dansmusik. På många ställen saknas bastrumman och Skugge presenterar ytterligare en sida av sig själv, en sida som ligger närmare Hox och Pan Sonic än Akufen och den andra minimal-/tech-house-tjommarna.

"Objects and Buildings" är helt enkelt ett givet köp. Men jag får nog rekommendera CD:n, eftersom den här skivan inte mår dåligt av att spelas i ett svep.

/ Petter