RECENSION  

LOVE JOYS / JUNIOR DELAHAYE
LOVERS ROCK / SHOW CASE
LP / LP - Wackie's, 2002

Reggae kom till stan 1967. Staden i fråga är New York och mannen som kom dit med reggaen i bagaget var Lloyd Barnes. Herr Barnes föddes på Jamaica och polade på sextiotalet med Ken Boothe och Prince Buster, som han sjöng han in ett par låtar tillsammans med. När det blev för våldsamt i födelselandet packade "Wackie", som han kommit att kallas efter gänget han hängde med - The Bull Wackies - väskorna fulla med influenser och flyttade till Amerika. Väl på plats i New York drog han igång ett soundsystem som spelade mestadels rocksteady och reggae. När även detta blev för farligt och Lloyd hade plockat pistolkulor ur sina högtalare en gång för mycket byggde han istället en egen studio. Han satte sig själv i produktionsstolen och började leka fram magiska toner och ljud - Wackie's Music föddes och blev det första reggaebolaget i New York. Totalt har det släppts 87 album på labeln. De tidiga släppen har tidigare varit svåra att få tag på men har äntligen börjat släppas som reissues.

Love Joys "Lovers Rock" och Junior Delahaye "Show case" är båda efterlängtade 80-tals-klassiker som får mig att dra upp axlarna, sluta ögonen och fånigt gunga fram och tillbaka. Artisterna sjunger finstämt och i Love Joys fall låter de inte ett år över sexton. Produktionen är i båda fall exemplarisk. Bullwackie trixar med rattarna på mixerbordet och ur högtalarna strömmar mörk och extremt svängig bas fram. Trummorna sitter som en smäck och blåsaren Rolando Alphonso lägger de vackra tonerna där de hör hemma. Wackie's Rhythm Force har det tajtaste svänget i stan. Lätt.

Båda skivorna har sex spår och titlar som "I love you for all seasons", "All I need is Jah" och "Long lost lover" talar sitt tydliga språk. Kärlek och Jah är det viktigaste i livet. Speciellt roligt att höra är Junior Delahayes version av Billy Stewarts "Sittin in the park", låten som Slick Rick samplade och gjorde om till "Sittin in my car". Vi får också dubversionerna direkt efter varje spår. Det är inte den vildaste dubsen a lá King Tubby men nog så sköna ändå.

Love Joys och Junior Delahaye är båda en bra introduktion till den bit av reggaehistorien som stavas Wackie's Music. Efter dessa är det bara att gräva vidare, jag vet att jag kommer att göra det i alla fall.

/ Mattias L